Październik w ogrodzie – 12.10 -18.10 – kalendarz ogrodnika

Październik to czas wytężonej pracy na działce. Większość tych prac związana jest ze sprzątaniem ogrodu i przygotowaniem roślin do zimowania. Czyścimy tarasy, z których korzystamy już coraz mniej. Letnie kwiaty zastępujemy jesiennymi dekoracjami. Przesadzamy rośliny, które tego wymagają. Usuwany z rabat i grządek rośliny jednoroczne. Od czasu do czasu nie zapominajmy jednak o odpoczynku. Warto cieszyć się teraz każdym przyjemnym przebłyskiem jesiennego słońca.

O tej porze należy już dokładnie sprawdzać prognozy pogody. Jeżeli zapowiadane są nocne przymrozki, należy zadbać o wrażliwe rośliny w ogrodzie. Rośliny ciepłolubne, np. okazy śródziemnomorskie przenosimy wtedy do jasnego pomieszczenia, gdzie temperatura zawsze jest powyżej zera.

Domowe rośliny doniczkowe, które lato spędziły na balkonie lub tarasie są już od jakiegoś czasu w domu. Warto teraz przyjrzeć się im dokładnie i sprawdzić, czy nie pojawiły się szkodniki, np. przędziorki. W cieple i suchym powietrzu naszych mieszkań bardzo szybko się rozwijają i potrafią opanować całą roślinę. Jeżeli je zauważymy, należy jak najszybciej się z nimi rozprawić. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie i oczyszczenie rośliny. Można też wykonać oprysk, np. naturalnym preparatem na bazie oleju rydzowego, który regularnie stosowany, np. co 7-10 dni ogranicza występowanie takich szkodników jak przędziorki, czerwce czy mszyce. Jako produkt ekologiczny może być stosowany w domach.

Tymczasem łagodna do tej pory aura cały czas sprzyja wzrostowi traw. Dotyczy to także trawnika, którego wegetacja trwa. Nie możemy więc zapominać o jego przycinaniu. Po kosiarkę sięgamy już znacznie rzadziej ni wiosną czy latem, ale nadal jest potrzebna. Jeżeli jest ona z koszem, przy okazji, podczas koszenia usuwamy liście, które już coraz mocniej opadają z drzew. AL-KO

16 października przypada Światowy Dzień Żywności, a najlepszą, najsmaczniejszą i najzdrowszą żywność uzyskamy z własnych upraw. Październik to czas m.in. wykopywania warzyw korzeniowych, m.in. marchwi, selera, pietruszki czy buraków. Przechowujemy je w chłodnym miejscu, najlepiej przesypane piaskiem lub robimy z nich przetwory, z których można korzystać całą zimę.

Niezbyt wyrośnięte warzywa, np. seler lub pietruszkę, można po kilka sztuk posadzić w doniczkach i dalej uprawiać na kuchennym parapecie z myślą o zdrowej świeżej zieleninie. Liście tych roślin mogą być wykorzystywane jako przyprawa lub dekoracja wielu potraw.

A dekoracją naszych domów mogą być o tej porze jesienne bukiety. Kwiaty pojawiające się jeszcze w ogrodzie lub zebrane podczas spaceru na łące, a także ozdobne owoce i kłosy traw ułożone w wazonie stworzą prawdziwie sielski klimat.