Warzywa kapustne i liściowe- problemy w uprawie

Warzywa kapustne – W dzisiejszym odcinku „Ogrodniczego SOS” powiemy o problemach, jakie mogą nas spotkać podczas uprawy warzyw liściowych i kapustnych.

Do najczęściej uprawianych warzyw kapustnych zaliczamy kapustę, kalafiora, brokuła i kalarepę, a najbardziej znanym warzywem liściowym jest sałata.

Sałata jest rośliną łatwą w uprawie. Jej rozsadę należy sadzić wysoko. Liście powinny znajdować się ponad ziemią, podobnie jak szyjka korzeniowa, co ma zapobiec zgniliźnie i innym chorobom grzybowym. Sałata i kapusta dość często atakowane są przez szarą pleśń i mączniaka rzekomego, szczególnie wtedy gdy występują częste opady deszczu. Żeby zapobiegać tym chorobom możemy wykonać oprysk środkiem grzybobójczym o działaniu wgłębnym i systemicznym, o szerokim spektrum działania.

Jeżeli z kolei jest sucho i upalnie, należy regularnie podlewać sałatę, aby zapobiec więdnięciu liści oraz powstrzymać przedwczesne wytwarzanie kwiatostanów.

Warzywa kapustne – Szkodnikami, które najczęściej pojawiają się na sałacie są ślimaki. Dla tych warzyw zagrożeniem są zarówno ślimaki nagie, jak również muszlowe. Są bardzo żarłoczne, wygryzają dziury lub zjadają całe liście pozostawiając odchody na roślinach. Potrafią zniszczyć całą młodą rozsadę. Żeby chronić przed nimi nasze uprawy możemy zastosować granulat na ślimaki, który jest odporny na wilgoć i deszcz. Działa on kontaktowo i żołądkowo, jedna aplikacja wystarcza na ok. 2 tygodnie.

Warzywa kapustne są nieco trudniejsze w uprawie niż sałata i jeszcze częściej są atakowane przez szkodniki. Reagują nawet na bardzo krótkie okresy suszy, zakwitając przedwcześnie lub tworząc małe główki kwiatostanów. Bulwy kalarepy pękają, gdy po okresie suszy pojawi się obfity deszcz. Systematyczne nawadnianie jest więc źródłem sukcesu w uprawie tych warzyw.

Nawożenie roślin kapustnych to także podstawa. Są one prawdziwym pożeraczem składników pokarmowych. Obfite dawki kompostu lub obornika będą jak najbardziej odpowiednie.

Sumiennie przestrzegamy regularnego zmianowania upraw. Żeby nie dopuścić do rozprzestrzeniania się kiły kapusty, uprawiamy te warzywa ponownie na tym samym miejscu dopiero po 4 latach.W ten sposób hamujemy też rozwój szkodników zimujących w glebie.

Warzywa kapustne często atakowane są przez ślimaki, mszyce i gąsienice.

Ochroną naszych warzyw może być okrywanie plantacji specjalnymi siatkami chroniącymi przed składaniem jaj przez szkodniki.

Od kwietnia gąsienice bielinka kapustnika odżywiają się liśćmi kapusty i innych warzyw kapustnych. Bielinek wyżera najpierw dziury w zewnętrznych liściach kapusty. Następnie w samej główce pojawiają się zabrudzone kałem i wyżarte korytarze.

Należy obserwować rośliny i po zauważeniu gąsienic lub mszyc, zastosować oprysk preparatem owadobójczym, który jest przeznaczony do zwalczania szkodników gryzących i ssących. Na roślinie działa powierzchniowo.