Wysiew warzyw w lutym na rozsady – sezon 2025

Wysiew warzyw w lutym na rozsady – sezon 2025. Jakie warzywa wysiewa się w lutym na rozsady? Przy okazji tegorocznych wysiewów, przypomnienie tych informacji, będzie tematem dzisiejszego filmu z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszam!

Gdy w lutym ziemia na grządkach jest jeszcze zamarznięta, a my już nie możemy się doczekać uprawy warzyw, możemy przygotować sobie rozsady tych gatunków, które mają długi okres wegetacji lub tych gatunków, których uprawę chcemy przyspieszyć, sadząc je potem w formie podrośniętych już sadzonek do gruntu lub pod osłonami.

Warzywem, które wymaga wysiania już w tym miesiącu jest seler, zarówno korzeniowy, jak i naciowy. Jego okres kiełkowania to 2-3 tygodnie. Po kolejnych 4-5 tygodniach będzie nas czekać pikowanie, czyli rozsadzania młodych siewek selera do większych doniczek. Robimy to, gdy mają 2-3 liście właściwe. Aż w końcu, w maju, nasza rozsada będzie gotowa do posadzenia na grządce w ogrodzie. Seler ma niewielkie nasiona, ja po wysianiu nie przykrywam ich ziemią lecz jedynie delikatnie przygniatam do podłoża i zraszam wodą za pomocą opryskiwacza, żeby nie wymyć, czy też zanadto nie zagłębić nasion w ziemi, co może się stać podczas tradycyjnego podlewania konewką. Na czas kiełkowania można przykryć pojemnik folią, np. folią spożywczą, pamiętając o codziennym wietrzeniu i o tym, by folia nie dotykała ziemi, bo nasiona nie zagłębione w ziemi mogą się potem do takiej folii przykleić.

Tak samo możemy postępować z kolejnymi wysiewami, zawsze warto je nawilżać i podlewać poprzez delikatne zraszanie i zawsze można przykryć je filią czy szkłem, żeby utrzymać wilgotność podłoża. Kolejnym warzywem, które też zawsze wysiewam w lutym jest por. Aczkolwiek, kto nie ma dostatecznie dużo miejsca na rozsady, może po nasiona pora sięgnąć dopiero w marcu, albo nawet w kwietniu i wysiać go na rozsadniku lub nawet na warzywnej grządce już w ogrodzie. Do wyboru mamy wiele odmian pora. Pamiętajmy, że odmiany wczesne nie nadają się do zimowania w gruncie, natomiast odmiany późne mogą pozostać na warzywnych grządkach przez całą zimę i nadają się do zbioru nawet kolejnej wiosny. Por nie musi być pikowany, jeżeli wysiejemy go w dostatecznie dużym pojemniku, jednak ja przy wczesnym lutowym wysiewie tego warzywa, pikowanie zawsze przeprowadzam gdy siewki podrosną do mniej więcej 10 cm wysokości.

Kto lubi warzywa kapustne, też może wczesne odmiany różnych gatunków wysiać już w lutym. W tym wypadku warto jednak od razu zwrócić uwagę, że sam wysiew i proces kiełkowania można przeprowadzić w domowym cieple, jednak po wykiełkowaniu rośliny te najlepiej rosną i rozwijają się w chłodniejszym miejscu, np. w szklarni lub przy oknie w pomieszczeniu, gdzie temperatura ma około 10-15 stopni Celsjusza. Jeżeli nie dysponujemy takim miejscem, można opóźnić wysiewy wczesnej kapusty, brokułów czy kalafiorów do marca, kiedy częściej możemy wystawiać rozsady na zewnątrz, żeby się hartowały.

Ja warzywa kapustne wysiewam do większych wielodoniczek, żeby uniknąć późniejszego pikowania. W każdej umieszczam 2-3 nasiona, z którym potem pozostawię tylko jedną, najsilniejszą roślinkę. Przykrywam je cienką warstwą podłoża do wysiewu wymieszanego z piaskiem i tradycyjnie zraszam. Osobiście uważam, że najłatwiejszą z tej rodziny rośliną w uprawie jest kalarepa. Ona oprócz wczesnej kapusty, jarmużu o fioletowych liściach, kalafiora i brokuła też znajdzie się wśród moich lutowych rozsad. Warto przy okazji przypomnieć, że podczas przygotowywania rozsad ważne jest podłoże. Powinno być ono wolne od patogenów i szkodników, dlatego nie poleca się używania ziemi z ogrodu, chyba że ktoś ma wprawę w jego odpowiednim przygotowaniu do tego typu wysiewów. Starym sposobem było jego wyparzanie. Teraz dostępne są gotowe do użycia podłoża do wysiewu i pikowania, które dobrze się sprawdzają.

Pojemniki, których używamy do wysiewów powinny mieć otwory drenażowe na dnie, żeby nadmiar wody z późniejszego podlewania już podrośniętych siewek mógł swobodnie wypływać. I pamiętajmy, że ziemia w przypadku rozsad powinna być stale lekko wilgotna, nie zbyt mokra. Jak będą miały za mokro mogą się źle rozwijać lub nawet zupełnie zmarnieć. Kalarepę wysiewam dokładnie tak samo jak inne warzywa kapustne, ale w nieco mniejszych wielodoniczkach.

Za to sałatę wysiewam w płaskich pojemnikach umieszczając w nich nasiona rzutowo, bo po mniej więcej 3-4 tygodniach od wysiewu przeprowadzam pikowanie wybierając najładniejsze i najlepiej podrośnięte siewki do dalszej uprawy. Sałatę, podobnie jak por, możemy wysiewać też później, dobierając odpowiednio odmiany, praktycznie przez cały sezon, aż do jesieni. Jest mnóstwo odmian do wyboru: liściowe, masłowe, kruche, lodowe i rzymskie, w tradycyjnym zielonym kolorze lub kolorowe, różowe i bordowe. Osobiście uważam, że jest to warzywo bardzo wdzięczne w uprawie. Po pikowaniu, warto zadbać o hartowanie rozsad i podobnie jak w przypadku warzyw kapustnych, znaleźć dla nich już chłodniejsze miejsce. Na grządki sałata może trafić już w kwietniu, a pod osłonami nawet w marcu, jeżeli pogoda na to pozwoli. Wysiana w tym miesiącu, do zbioru będzie gotowa pod koniec kwietnia, w maju i czerwcu.

Dość długi okres wegetacji ma papryka, zarówno ostra jak i słodka, dlatego też możemy się pokusić o jej wysiew na rozsadę już w lutym. Ta roślina w przeciwieństwie do sałaty i warzyw kapustnych jest typowo ciepłolubna, zatem ona cały czas może się rozwijać w cieple naszych domów. Jednakże w kwietniu i maju nie możemy zapominać o jej hartowaniu, zanim trafi na stałe na grządkę lub do zewnętrznej donicy. Ale hartowanie to warto przeprowadzać wtedy, gdy na dworze jest powyżej 12-15 stopni Celsjusza. Nasiona papryki przykrywamy cienką warstwą ziemi do wysiewu i piasku i tradycyjnie zraszam oraz przykrywamy folią, szybką lub plastikiem.

Identycznie wysiewamy pomidory, aczkolwiek lutowe wysiewy polecam tym, którzy planują późniejszą uprawę tych roślin pod osłonami, gdzie pomidory trafią już w kwietniu lub tym, którzy planują doniczkową uprawę pomidorów np. na balkonie lub tarasie i będą w stanie wnieść rośliny do domu, gdy będą zapowiadane np. majowe przymrozki. Pomidory typowo gruntowe do uprawy w ogródku lepiej jest wysiać w połowie marca. Dlatego ja w tym miesiącu wysiewam tylko kilka wczesnych odmian, które trafią właśnie do donic i do szklarni.

Szklarniową uprawę bardzo lubi oberżyna, czyli bakłażan. Znajdzie się u mnie trochę miejsca również dla tego warzywa. Kto chce je uprawiać na tradycyjnych warzywnych grządkach, też może nieco opóźnić jego wysiew i zrobić to np. na początku marca.

Wszystkie warzywa psiankowate, do których zaliczamy pomidory, paprykę i bakłażany są ciepłolubne, więc do ogrodu mogą trafić dopiero gdy całkowicie minie ryzyko przymrozków, najczęściej po 15 maja. Do tego czasu ich rozsada wysiada w lutym będzie potrzebowała pikowania, a czasami nawet drugiego przesadzenia do większych doniczek, żeby nie hamować ich wzrostu.

Kto lubi siać i lubi eksperymentować z warzywami, może w lutym wysiać także koper włoski, kard, karczochy, szpinak nowozelandzki, a nawet ogórki, jeżeli mamy ciepłą, podgrzewaną szklarnię lub liczymy na to, że pogoda pozwoli na ich uprawę pod osłonami i wysadzenie rozsady już w kwietniu. W tym miesiącu wysiać można też poziomki i truskawki.

Jeżeli mamy taką możliwość, wcześnie przygotowaną rozsadę warto doświetlać specjalnymi lampami dla roślin, zwłaszcza gdy jest pochmurnie i mało słonecznie. Najlepiej jest znaleźć dla nich jak najjaśniejsze miejsce.

Życzę sukcesów w wysiewach i przyjemności z uprawy warzyw. I zapraszam na kolejny film z cyklu „Ogród Warzywny” oraz do oglądania pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/