Fasolka szparagowa – Jak mieć obfite plony fasolki?
Fasolka szparagowa – Jak mieć obfite plony fasolki? – W uprawach ogrodowych najczęściej sięgamy po fasolkę szparagową. Główny podział rozróżnia odmiany tyczne i odmiany karłowe, które dorastają do wysokości mniej więcej 60 cm. Jest to roślina warzywna łatwa w uprawie, ale należy pamiętać, że jest ona ciepłolubna, dlatego po jej nasiona sięgamy dopiero w drugiej połowie maja. Nieco wcześniej można ją wysiewać pod osłonami, w szklarniach lub tunelach foliowych. Siew warto powtarzać w odstępach dwu-trzytygodniowych do lipca, co wydłuża zbiory smacznych strąków. Można je wtedy zbierać od lipca do pierwszych mrozów.
Nasiona fasolki szparagowej możemy wysiewać rzędowo lub gniazdowo. Do wyboru mamy szereg odmian, o różnych barwach i różnych kształtach. Strąki mogą przybierać barwę żółtą, zieloną lub fioletową, mogą być też dwukolorowe. Należy jednak mieć świadomość, że fasolka fioletowa po ugotowaniu zmieni kolor na zielony. Możemy wysiać odmiany o tradycyjnym kształcie strąków lub o strąkach spłaszczonych spłaszczonych czy też długich a cienkich.
Przed siewem oczyszczamy grządki z resztek roślin i chwastów, wzruszamy, spulchniamy i wyrównujemy glebę. Przygotowujemy niewielkie rowki w przypadku siewu rzędowego lub dołki w przypadku siewu gniazdowego, o głębokości 2-4 cm. Zalecane odstępy między rzędami fasolki szparagowej karłowej to 30-40 cm, a w przypadku fasolki tycznej to 70-80 cm. W siewie rzędowym nasiona umieszczamy co 3-4 cm, w siewie gniazdowym, do każdego dołka wrzucamy po 3-4 nasiona. Następnie je zasypujemy i lekko ugniatamy po czym podlewamy delikatnym strumieniem, żeby nie wymyć nasion.
Jeśli w chwili siewu gleba jest sucha, co może się zdarzyć zwłaszcza w czasie letnich wysiewów, należy miejsce pod fasolkę dobrze nawodnić. O podlewanie musimy także dbać w czasie wegetacji, starajmy się w miarę możliwości nie moczyć liści. Roślina ta preferuje miejsca w pełni nasłonecznione, ale poradzi sobie też w półcieniu. Musimy się jednak wtedy liczyć z mniejszymi plonami.
Jak już wspomniano, niemal wszystkie gatunki i odmiany fasolki są łatwe w uprawie. Choć wiele zależy od ich formy wzrostu. Niskie, tzw. karłowe odmiany fasolki szparagowej nie mają większych wymagań glebowych, ponadto sprawdzą się w miejscach często narażonych na wiatry, wysiać ją możemy praktycznie na każdej grządce. Tymczasem odmiany tyczne potrzebują podpór. Mogą być to drewniane lub druciane tyczki, kratki, plecionki, czy jak w moim przypadku płot. Wiotkie pędy rosną na wysokość 2 metrów, aczkolwiek można ją poprowadzić według własnego uznania, jeżeli mamy czas, żeby codziennie do niej podejść i umieścić rosnący pęd, tam gdzie chcemy.
Roślina ta dobrze rośnie w ciepłej, próchnicznej i przepuszczalnej glebie, o odczynie w okolicach 6pH. Gleby ciężkie i zalewne lub zbyt lekkie nie są dla fasolki szparagowej odpowiednie. Kiełkuje ona dopiero w temperaturze ok. 11-15 stopni Celsjusza. Optymalna temperatura dla jej rozwoju to 20-25 stopni Celsjusza. Podobnie jak inne rośliny bobowate fasolka szparagowa wiąże azot z powietrza, ma więc niewielkie wymagania dotyczące nawożenia azotowego. Zaleca się uprawiać je w trzecim roku po oborniku, a na glebach ubogich – w drugim. Można też zasilić grządkę przedsiewnie np. kompostem. Nawożenie pogłówne zazwyczaj nie jest konieczne. Odmiany tyczne są wrażliwe na wiatr. Susza i upały mogą powodować opadanie kwiatów, tym samym przyczyniają się do zmniejszenia plonu. Należy więc dbać regularne podlewanie oraz o odchwaszczanie.
Mniej więcej 2,5 miesiąca po wysiewie rozpoczynamy zbiór fasolki szparagowej. Strąki zrywamy gdy w zależności od odmiany mają one od 10 do 15 cm długości, a nasiona są jeszcze słabo wykształcone.
Strąki fasoli szparagowej gotowe do zbioru w miejscu przełamania tworzą równą powierzchnię i są soczyste. Począwszy od pierwszego zbioru przeglądamy grządkę z fasolką co 2-3 dni, aby zerwać strąki w odpowiednim momencie. Aby nie wyrwać roślin podczas zbioru lub nie uszkadzać pędów fasolki tycznej, która może jeszcze plonować, trzeba pracować obiema rękami. Jedną ręką przytrzymujemy pęd, drugą obrywamy szypułkę strąka. Na pełny zbiór potrzebujemy od 2 do 3 tygodni, ale w przypadku odmian tycznych jest on znacznie dłuższy. Te odmiany są bardziej plenne, tu strąki możemy zrywać mniej więcej przez 6 tygodni.
Po zbiorze możemy przechowywać fasolkę szparagową w lodówce, przez okres od 6 do 10 dni, najlepiej w temperaturze 5-7 stopni Celsjusza. Zblanszowaną fasolkę możemy zamrozić. Możemy też przygotować z niej różne przetwory.
Część przerośniętych strąków można pozostawić na roślinie do całkowite zaschnięcia i zebrać z nich nasiona do wykorzystania w kolejnym sezonie. Nie dotyczy to jednak odmian F1, które nie powtarzają cech roślin matecznych.
Fasola, w odróżnieniu od większości innych roślin warzywnych może być uprawiana po roślinach z tej samej rodziny , a nawet po sobie. Zmianowanie w jej przypadku nie jest konieczne.
Jako przedplon w jej przypadku możemy więc uprawiać groch, a także inne wczesne warzywa, takie jak np. rzodkiewka, szpinak, sałata czy warzywa kapustne. Rośliny te możemy też z powodzeniem uprawiać jako poplon po fasolce szparagowej.
W uprawie współrzędnej można ją siać w bezpośrednim sąsiedztwie wielu innych warzyw, mogą to być np. buraki, pomidory, ogórki, seler, kukurydza czy warzywa kapustne, takie jak np. kalarepa lub kapusta.
Fasolka szparagowa nie jest szczególnie podatna na choroby, ale może być zaatakowana m. in. przez antraknozę, bakteriozę obwódkową czy fuzariozę.
Do szkodników żerujących na tej roślinie można zaliczyć m. in.: przędziorka chmielowca, strąkowca fasolowego, mszyce i zmieniki.
Jeżeli zauważymy pierwsze, niepokojące objawy, należy jak najszybciej wykonać odpowiednie zabiegi lub opryski.
Udanych plonów!
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/