Figa jak uprawić w Polsce – łatwa w uprawie
Figa jak uprawić w Polsce – łatwa w uprawie. Czy warto w Polsce uprawiać figi? I jak to zrobić? To temat dzisiejszego filmu z cyklu „Balkony i Tarasy”. Zapraszam! 🙂
Figa czyli figowiec pospolity to gatunek drzewa lub krzewu spokrewniony z innymi figowcami, czyli fikusami, które często uprawiamy w naszych domach. Roślina ta pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale jest obecnie uprawiana w wielu krajach o ciepłym klimacie. Najczęściej figa kojarzy nam się z owocem tego drzewa, miękkim, słodkim i bogatym w witaminy oraz minerały. Czasami kojarzy nam się też z „figą z makiem”.
Ale wracając do rośliny… Figa pospolita to nie tylko wartościowa roślina owocująca, ale także piękny element krajobrazu. Ich kształt i liście mogą dodawać uroku ogrodowi lub balkonowi nawet w naszym kraju, wprowadzając wyjątkową wakacyjną, nieco egzotyczną, najczęściej śródziemnomorską atmosferę. Niektórym właśnie ta roślina, obok palm, oleandrów i oliwek kojarzy się z wyjazdami do ciepłych krajów, zwłaszcza Chorwacji.
Figi charakteryzują się dużymi, skórzastymi liśćmi o kształcie sercowatym lub dłoniastym, 3 lub 5 klapowym, mogą dorastać do średnicy 12 cm i są bardzo dekoracyjne. Pędy są stosunkowo grube, a korowina gładka i jasnoszara. Dekoracyjne są także owoce, gruszkowatego kształtu, które na początku są niewielkie i zielone, a z czasem się rozrastają i ciemnieją. Pojawiają się one nawet na niewielkich roślinach, również uprawianych w polskich warunkach.
W naszym kraju figę najczęściej uprawiamy w donicy. Nie jest to trudne. Jej sadzonki możemy nabyć w niektórych centrach ogrodniczych, drogą internetową lub od znajowych, którzy już tę roślinę mają.
Bo figę bardzo łatwo można rozmnożyć poprzez sadzonki wierzchołkowe młodych przyrostów. Wystarczy je odciąć i ukorzenić w wodzie lub bezpośrednio w doniczce z ziemią. Jest to roślina ciepłolubna, więc jej uprawa w naszych warunkach jest nieco większym wyzwaniem niż uprawa jabłoni czy gruszy, jednak z odpowiednimi środkami ostrożności i starannością jest to jak najbardziej możliwe. Widziałam już polskie ogrody, w których figi były uprawiane nawet w gruncie. Ja jednak, póki co, pozostanę przy uprawie doniczkowej tej rośliny.
Moja figa jest ze mną od zeszłej jesieni, przezimowała już u mnie początkowo w nieogrzewanej szklarni, a potem w chłodnym garażu. Rośliny te w naszym klimacie zazwyczaj tracą liście na zimę, nie należy się tym martwić, w cieplejszych krajach często pozostają zimozielone.
Gdy zauważymy, że bryła korzeniowa przerasta już doniczkę, warto przesadzić figę do większego pojemnika. Powinien on być na tyle duży lub głęboki, żeby wystarczyło w nim miejsca na dalszy rozrost korzeni. Donica powinna mieć też otwory drenażowe na dni, aby uniknąć zalewania rośliny. Zdecydowanie bardziej figa wybaczy nam chwilowe przesuszenia niż nadmiar wilgoci w podłożu.
A podłoże to powinno być żyzne i dobrze przepuszczalne. Można użyć gotowej ziemi do roślin śródziemnomorskich lub nawet ziemi uniwersalnej czy do roślin balkonowych. Przesadzaną roślinę umieszczamy na takiej samej głębokości, na jakiej rosła do tej pory.
Ważne jest też stanowisko. Figa najlepiej czuje się w słońcu, warto więc poszukać dla niej najbardziej ciepłego i nasłonecznionego stanowiska w ogrodzie lub na balkonie, najlepiej osłoniętego od silnych wiatrów, np. przy południowej ścianie budynku, gdzie nasza roślina będzie miała co najmniej 6-8 godzin pełnego słońca dziennie.
W związku z tym, że ziemia w pojemnikach przesycha szybciej, należy potem dbać o regularne podlewanie, unikając zalewania korzeni, zwłaszcza gdy jest chłodniej. Należy pamiętać także o nawożeniu figi w donicy w okresie wegetacyjnym od wiosny do jesieni, ponieważ w uprawie pojemnikowej rośliny szybciej wyczerpują składniki pokarmowe.
Przycinanie figi nie jest konieczne, ale jeżeli zachodzi taka potrzeba, możemy ją ciąć bez obaw, usuwać chore lub martwe pędy, czy formować w wybrany sposób, pobudzając jednocześnie rośliny do wzrostu i owocowania. Roślina ta dobrze znosi przycinanie.
Największym wyzwaniem w uprawie figowca pospolitego w Polsce to najczęściej zimowanie. Na czas chłodów należy dobrze zabezpieczyć roślinę, jeżeli chcemy pozostawić ją w ogrodzie lub, tak jak ja, przenieść w miejsce, gdzie temperatura nie spada poniżej zera, tak samo jak cytrusy, oleandry, bugenwille i inne rośliny śródziemnomorskie. Przez cały okres wegetacji należy też monitorować roślinę, pod kątem chorób i występowania szkodników.
Uprawa figi w Polsce może być trudniejsza i wymagać większej troski niż w klimatach śródziemnomorskich. Jednak z odpowiednią dbałością, wyborem właściwej odmiany i starannością, można osiągnąć sukces i cieszyć się smacznymi owocami figi nawet w naszych ogrodach. Warto, bo to roślina niezwykła, znana ze swojego historycznego i symbolicznego znaczenia. W ramach ciekawostek…
Figa była jednym z pierwszych gatunków uprawianych przez człowieka, podobno w Egipcie już 2 i pół tysiąca lat p.n.e., a w Grecji w IX wieku p.n.e. W mitologii i religiach starożytnego świata, figa była uważana za symbol płodności, obfitości i życia. W wielu starożytnych mitach i opowieściach figa miała specjalne znaczenie i była uznawana za dar bogów. Figa była również ceniona za swoje lecznicze właściwości. Jej owoce były stosowane w leczeniu różnych dolegliwości, takich jak problemy układu trawiennego, bóle brzucha czy zatrucia pokarmowe. W starożytnym Rzymie figi były uważane za luksusowy przysmak i symbol bogactwa. Rzymscy arystokraci często spożywali figi i eksportowali je do innych regionów imperium.
W niektórych krajach figi stały się znakiem ochrony przed złem lub złym urokiem. Ale przede wszystkim, dziś rośliny te stały się cenionym elementem kuchni i ogrodnictwa w wielu krajach na całym świecie. Nic więc dziwnego, że jej popularność w Polsce również rośnie.
I to wszystko na dziś. Zapraszam do oglądania kolejnych filmów z cyklu „Balkony i Tarasy” oraz pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/