Co wysiewać na przedplony? Co na plony główne, co na poplony?

Co wysiewać na przedplony? Co na plony główne, co na poplony? O tym jest mowa w dzisiejszym odcinku z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszamy! ?

Nasze ogrody warzywne często nie są tak duże jakbyśmy chcieli. Dlatego warto je wykorzystać w stu procentach, a najlepiej w dwustu lub trzystu, dzięki podziałowi upraw na przedplony, plony główne i poplony i wykorzystaniu jednej grządki do wysiewu bądź sadzenia wybranych roślin 3 razy w sezonie: na przedwiośniu lub wczesną wiosną w przypadku przedplonów, późną wiosną lub na początku lata w przypadku plonów głównych i późnym latem lub na początku jesieni w przypadku poplonów.

Niekiedy te uprawy delikatnie nachodzą na siebie, np. zbieramy jeszcze przedplony lub dajemy im dojrzeć, podczas gdy wysiewamy lub sadzimy już na tej grządce plony główne. Ale generalnie podział ten jest dość widoczny. Pytanie jakie warzywa możemy uprawiać w pierwszej kolejności, a które potem?

Na przedplony uprawiamy rośliny o stosunkowo krótkim okresie wegetacji, które lubią chłody i krótki dzień. Mogą to być np. takie gatunki jak: rzodkiew, rzodkiewka, sałata, szpinak, kalarepa czy groch. Które z nich wybierzemy na daną grządkę zależy od plonu głównego, bowiem rzodkiewka dojrzewa od wysiewu do momentu zbioru od 3 do 5 tygodni, zatem wysiana na początku marca, pozwoli na uprawę kolejnego warzywa już w kwietniu, może więc to być np. marchew lub pietruszka. Z kolei groch czy groszek cukrowy wysiany w marcu dojrzewa zazwyczaj na początku czerwca, co oznacza, że po nim możemy już tylko sadzić na plon główny rośliny uprawiane z rozsady, np. późniejsze ogórki, pomidory czy cukinie lub też możemy wysiać fasolkę szparagową. Dobieramy więc zawsze przedplony do tego, jaka roślina będzie następnie na tej grządce uprawiana jako plon główny.

Ponieważ plonem głównym w warzywniku są gatunki o najdłuższym czasie wegetacji, takie jak np.: pomidory, ogórki, marchew, pietruszka, seler, papryka, fasola i fasolka szparagowa, cebula, por, buraki, dynie, cukinie, kapusta, kalafiory czy brokuły.

Natomiast na poplony, znowu wysiewamy rośliny preferujące chłodniejsze powietrze i krótszy dzień oraz takie, które stosunkowo szybko dojrzewają, żebyśmy zdążyli je zebrać przed nastaniem mrozów. Do tej grupy możemy zaliczyć m.in. takie warzywa jak: rzodkiewka, rzodkiew, sałata, szpinak, kalarepa, kapusta chińska, kapusta pak choi, roszponka, rokietta siewna czy endywia.

Są także warzywa, które sadzimy jako plon główny lub poplon, ale możemy zbierać nawet w czasie zimy i tu zaliczają się: jarmuż, brukselka, roszponka i por w późnych odmianach.

Zatem planując tegoroczny warzywnik warto wziąć ten podział pod uwagę i tak zagospodarować przestrzeń, żebyśmy mieli dostęp do świeżych, zdrowych i własnoręcznie uprawianych warzyw nie jeden raz ale dwa lub trzy razy w sezonie od marca/kwietnia do późnej jesieni, a nawet zimy. Czasami zdarza się tak, że rezygnujemy nawet z uprawy warzyw  określanych jako plon główny, na rzecz tych gatunków, które zaliczane są do przedplonów i poplonów. Wszystko zależy od tego, jakie są nasze upodobania i apetyty.

Warto jeszcze zaznaczyć, że istnieje także coś takiego jak międzyplon, nazywany też śródplonem, do którego zaliczamy te gatunki, które możemy wysiewać praktycznie przez cały sezon w miejscach, które zwalnia się po zbiorze przedplonów i plonów głównych. Są to np. rzodkiewki, sałata, roszponka czy sadzonki porów bądź kalarepy. Jeżeli mamy na to czas i ochotę, to cały czas możemy uzupełniać i zagospodarowywać przestrzeń w warzywniku, pamiętając o odpowiednim zasilaniu gleby, tak żeby każda uprawa miała dostateczną ilość składników odżywczych do rozwoju.

W uprawie plonów głównych i poplonów niezmiernie ważne jest także podlewanie. Moment sadzenia bądź wysiewu wybranych roślin przypada często na upalne dni, gdy gleby bardzo szybko przesycha. Tymczasem do dobrych i równomiernych wschodów nasiona potrzebują stałej wilgoci. W tym wypadku wybieramy moment siewu, gdy zbliża się deszczowa aura bądź zawsze mamy pod ręką konewkę lub wąż ze zraszaczem.

Jest jeszcze jedna zaleta uprawy warzyw na przedplony i poplony. Są to zazwyczaj rośliny nie tylko zdrowe, ale także łatwe w uprawie. Szkoda więc ograniczać się jedynie do uprawy warzyw na plon główny. Życzę udanego warzywnego sezonu. I zapraszam do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/