Gyros z grilla w tortilli i tzatzikami

Gyros z grilla – W dzisiejszym odcinku z cyklu „Dania z Grilla” przepis na wrapa z grillowaną polędwiczką piersi indyka i sosem tzatziki. Zapraszamy!

To danie smakuje niemal jak grecki gyros, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Warto rozpocząć od sosu, w skład którego wchodzą takie składniki jak: ogórki, cebula, czosnek, jogurt grecki oraz sól i pieprz do smaku.

Sekretem w przygotowaniu sosu z zielonymi ogórkami jest to, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Dlatego obieramy je ze skórki i wydrążamy, pozostawiając jedynie mięsisty miąższ. Następnie ścieramy ogórki na tarce z grubymi oczkami, delikatnie solimy i pozostawiamy na chwilę.

W tym czasie drobno siekamy niewielką ilość cebuli i wrzucamy ją do jogurtu greckiego, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy odcedzone, wyciśnięte ogórki i jeżeli lubimy wyrazisty smak sosu możemy go jeszcze doprawić odrobiną czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy.

Gyros z grilla – Polędwiczki indyka, które z powodzeniem możemy też zastąpić piersią z kurczaka, posypujemy przyprawą gyros. Możemy je także dodatkowo posolić. Układamy je na grillu rozgrzanym do średniej temperatury. Polędwiczki indyka czy filety z piersi kurczaka zaleca się grillować 8-12 minut, w zależności od wielkości mięsa, tak by pozostało ono soczyste, ale żeby w całości było rzeczywiście upieczone.

Podczas gdy mięso piecze się na grillu, przygotowujemy kolejne składniki naszego dania. Wrapy, które niektórzy nazywają też tortillami, pomidory i cebulę. Możemy też dodać inne warzywa, które lubimy najbardziej.

Kroimy pomidory w niewielkie kawałki i możemy delikatnie oprószyć solą. Cebulę siekamy w drobne piórka.

Gotowe ugrillowane mięso zdejmujemy z rusztu i kroimy w niewielkie kawałki. Wrapy przed samym podaniem możemy również na kilkanaście sekund ułożyć na rozgrzanym grillu, żeby nie były zimne.

Następnie smarujemy je przygotowanym wcześniej sosem, na tym układamy ugrillowane mięso, cebulę i pomidory. Całość zawijamy i gotowe.