Kalarepa – Udana uprawa kalarepy
Kalarepa – Udana uprawa kalarepy – Kalarepa zaliczana jest do warzyw kapustnych. Jej częścią, którą spożywamy najczęściej jest zgrubienie łodygi, ale możemy jeść także liście kalarepy, o czym często zapominamy. Jest ona stosunkowo łatwa w uprawie, warto ją zatem zaprosić do naszego ogrodowego warzywnika. Tym bardziej, że okres od jej wysiewu do zbioru jest stosunkowo krótki i w zależności od odmiany trwa 40-80 dni.
A do wyboru mamy odmiany wczesne, średnio wczesne i późne, w których zgrubienia łodygi mogą być w tradycyjnym, zielonym kolorze lub w kolorze fioletowym, mogą też różnić się nieco jego kształtem, które może być spłaszczone, kuliste lub owalne.
Kalarepę najczęściej uprawiamy z rozsady, możliwy jest też wysiew bezpośrednio do gruntu. Rozsadę możemy przygotowywać od marca do czerwca. W marcu na wczesny zbiór przypadający na początek lata, w czerwcu na zbiór jesienny. W tym przypadku ważne jest, aby wybrać odmianę letnią, mniej skłonną do drewnienia. Z tego też powodu kalarepa często uprawiana jest jako przedplon lub jako poplon.
Na rozsadę, nasiona możemy wysiać rzutowo do pojemników, a następnie pikować do większych doniczek lub możemy użyć wielodoniczek. Są one dość duże, więc bez problemu możemy umieścić po jednym w każdej minidoniczce, przykryć cienką warstwą podłoża i dbać o jego stałą wilgotność. Kalarepa powinna wykiełkować po 5-10 dniach.
Do gruntu zaleca się siać kalarepę od początku kwietnia do czerwca, również odpowiednio dobierając odmiany. Warto to robić po kilka, kilkanaście sztuk co 3-4 tygodnie. Dzięki temu zbiory rozłożą się w czasie. Nasiona umieszczamy w rowkach o głębokości mniej więcej 1 cm, w odległości ok 30 cm. Zasypujemy rowki, ugniatamy i podlewamy. Jeżeli wysialiśmy kalarepę za gęsto, przerywamy je gdy mają 3-4 liście właściwe.
Żeby zgrubienia łodyg mogły się rozwijać bez zakłóceń, młode siewki sadzimy na grządce niezbyt głęboko. Umieszczamy je w glebie tak, aby górne korzenie lekko przykrywała ziemia, nie głębiej niż rosła na rozsadniku. Po posadzeniu należy sadzonki dokładnie podlać, żeby jak najszybciej przyjęły się w nowym miejscu.
Kalarepę wczesną najlepiej jest posadzić w miejscu słonecznym i osłoniętym od wiatru. Kalarepa późna może być uprawiana nawet w lekkim cieniu. Warzywa poplonowe nie mają lekko, ponieważ początek ich wegetacji przypada akurat w porze największych upałów i suszy. Dlatego poplony musimy naprawdę starannie i systematycznie podlewać. Bez tego jesiennych zbiorów nie będziemy mogli zaliczyć do obfitych. Gleba, w której sadzimy kalarepę powinna być żyzna, ale nie należy jej sadzić na świeżo przekopanym, a jeszcze nierozłożonym oborniku.
Jak większość warzyw kapustnych, kalarepa jest dość odporna na chłody. Jednakże młode rośliny rosnące przez dłuższy czas w temperaturze poniżej 10 stopni Celsjusza często formują pędy kwiatostanowe, zamiast tworzyć zgrubienia łodyg. Kalarepa nie znosi też suszy i upałów, wtedy jej zgrubienie szybko drewnieje i staje się niesmaczne.
Zgrubienia kalarepy mają tendencję do pękania, gdy po okresie suszy, pojawi się obfity deszcz. Zbyt długo pozostawione na grządce bulwy drewnieją, dlatego musimy zbierać je w odpowiednim momencie.
Pielęgnowanie roślin na grządce wymaga regularnego podlewania, odchwaszczania i spulchniania gleby między roślinami.
Od maja lub czerwca możemy rozpocząć zbiór kalarepy. Wyrywamy ją w miarę potrzeb, gdy zgrubienie łodygi ma mniej więcej 5-10 cm. Średnicy. Aczkolwiek mniejsze kalarepy też są bardzo smaczne. Warzywo to nadaje się do mrożenia po krótkim zblanszowaniu. Możemy też bez obaw przechowywać ją przez kilka dni w lodówce.
Zmianowanie dla kalarepy jest tak samo ważne, jak dla innych warzyw. Na tym samym stanowisku nie powinniśmy jej sadzić przez 3 lata. Nie należy jej uprawiać również po innych roślinach kapustnych.
Jak już wspomniano warzywo to najczęściej uprawiamy jako przedplon lub poplon ze względu na krótki okres wegetacji, dlatego zazwyczaj w ogródkach działkowych trafia na grządki tam, gdzie akurat zwolniło się miejsce. Uprawa współrzędna kalarepy również jest możliwa, np. z ogórkami lub innymi warzywami kapustnymi.
Jeżeli chodzi o choroby i szkodniki, to kalarepa jest narażona na to samo co np. kapusta, brokuł lub kalafior, aczkolwiek jest to najodporniejszy gatunek z wszystkich kapustnych. Do chorób kalarepy można zaliczyć m.in. mączniaka i kiłę kapusty. Do szkodników występujących na tych warzywach możemy zaliczyć m.in. bielinka kapustnika i inne gąsienice, mszyce i mączlika. Należy więc profilaktycznie doglądać roślin i wykonać odpowiednie zabiegi, jeżeli zauważymy niepokojące objawy.
Podsumowując. Kalarepa dobrze rośnie w temperaturze 12-18 stopni Celsjusza, w glebie żyznej, próchnicznej i wilgotnej o obojętnym odczynie. Jej wymagania pokarmowe nie są duże. Płytki system korzeniowy wymaga regularnego podlewania, ale pozwala na uprawę tego warzywa również w donicach i pojemnikach. W razie potrzeby warto ją w trakcie wegetacji delikatnie nawieźć np. kompostem lub wybranym nawozem wieloskładnikowym.
Udanej uprawy!
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/