Jakie zioła wysiać w marcu? Majeranek, koper…

Jakie zioła wysiać w marcu? Majeranek, koper… Na to pytanie odpowiadamy w dzisiejszym filmie z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszam!

Zioła to rośliny niezwykle wyjątkowe, które są nieodłącznym elementem ogrodu warzywnego. Używamy ich do przygotowywania potraw w kuchni, w formie suszonej lub w formie świeżych aromatycznych liści. Parzymy z nich herbaty i dodajemy do domowych kosmetyków. Mają działanie prozdrowotne, różne w zależności od gatunku. A ich dodatkową zaletą jest to, że są naprawdę bardzo łatwe w uprawie. I nie trzeba mieć nawet ogrodu, żeby mieć własne zioła, wystarczy donica na balkonie lub zewnętrznym okiennym parapecie.

Dlatego nie należy pomijać w marcowych wysiewach również też grupy roślin. Kto raz spróbuje własnoręcznej uprawy ziół, z pewnością będzie ją kontynuował przez kolejne lata. W sklepach ogrodniczych można nabyć gotowe sadzonki wielu roślin zielnych. Można też nabyć nasiona wybranych gatunków, żeby samodzielnie od nasionka stworzyć uprawę tych wspaniałych, wartościowych roślin.

Część z nich wysiewamy o tej porze na rozsady w domach i ciepłych inspektach, część – możemy wysiać bezpośrednio do gruntu, bo wiosenne chłody im nie straszne. Ciepłolubne, wymagające rozsady są m.in. bazylie w przeróżnych odmianach, które idealnie pasują do dań z pomidorami, sałatek, pizzy, makaronów i generalnie wielu dań kuchni śródziemnomorskiej. Przygotowania marcowej rozsady wymaga też majeranek, bardzo często używany w postacie suszonej w polskiej kuchni. Z bardziej orientalnych przypraw wysiać możemy też o tej porze np. trawę cytrynową, często dodawaną do dań kuchni azjatyckiej czy stewię, czyli najsłodsze ziółko świata, która z powodzeniem może w naszej kuchni zastąpić cukier.

Bezpośrednio do gruntu, w specjalnie przygotowanych zielnikach, na grządkach warzywnych, w zewnętrznych donicach, a nawet między roślinami ozdobnymi możemy wysiać w marcu m.in.:

  • koper, który w postaci młodych liści dodajemy często do gotowanych ziemniaków w obiedzie i do wielu sałatek oraz zup i którego kwiatostany są obowiązkowym dodatkiem podczas kiszenia ogórków,
  • pietruszkę naciową, w różnych odmianach, m.in. o bardzo ozdobnych karbowanych liściach, którą potem dodawać możemy do rosołu i innych zup, a także sałatek i wielu potraw serwowanych zarówno na zimno, jak i na gorąco,
  • kminek, który warto dodawać zwłaszcza do tłustych dań
  • rumianek – idealny do przygotowywania łagodnych, smacznych herbatek i samodzielnie wykonanych kosmetyków
  • czy kolendra, która również znajduje się w wielu przepisach kuchni azjatyckiej, a także kuchni meksykańskiej.

Są też zioła, które w marcu możemy wysiać na rozsady lub pod koniec tego miesiąca w chłodnych inspektach, czy też nieco później np. w kwietniu, bezpośrednio do gruntu. I do tych ziół zaliczyć można np. szczypiorek i szczypiorek czosnkowy, idealny do kanapek i wiosennych potraw z jajek czy białego sera, tymianek czyli macierzankę i oregano czyli lebiodkę. Lebiodka występuje w wielu odmianach, wiele z nich można uznać za ozdobne, ich liście są jadalne, ale nie tak bardzo aromatyczne, jak np. liście oregano greckiego. Jeżeli zależy nam na tym, żeby była to roślina typowo do kuchennego zastosowania, warto wysiać właśnie oregano greckie.

A jak przygotować rozsady ziół? To bardzo proste. Oprócz wybranych nasion, potrzebne nam są jeszcze pojemniki i ziemia do wysiewu.

Pojemnikami mogą być specjalne kuwety do wysiewu, wielodoniczkiczki, plastikowe pojemniki, wyczyszczone i z otworami drenażowymi na dnie. Z nich zazwyczaj potem pikujemy rośliny pojedynczo lub grupami po mniej więcej 3-5 tygodniach od wykiełkowania, do osobnych, większych doniczek.

Ja w przypadku ziół użyję od razu niewielkich plastikowych doniczek produkcyjnych, ponieważ nie będę potem w żaden sposób tych roślin pikować, tylko będę je grupami, z całą bryłą korzeniową, która wytworzy się w tych pojemnikach, przesadzać je potem do ogrodu w wybrane dla nich miejsce. Część z nich znajdzie się na grządkach warzywnych, jako element uprawy współrzędnej między innymi warzywami. Bazylia z pewnością trafi między pomidory, paprykę i bakłażany. Część z nich trafi na rabaty kwiatowe, tam znajdzie się zapewne miejsce np. dla rumianku i szczypiorku, który w czerwcu i lipcu pięknie, ozdobnie kwitnie. A największa ich ilość trafi do zewnętrznych donic, większych lub mniejszych, jakich dokładnie, jeszcze się okaże.

Ziemia do wysiewu, jakiej używamy do wysiewu ziół, powinna być delikatna, przepuszczalna, wolna od patogenów chorobotwórczych, szkodników i grzybów. Tak samo, jak w przypadku wysiewu warzyw czy roślin ozdobnych. Może być to np. gotowa do użycia ziemia do wysiewu i ukorzeniania warzyw, ziół i roślin ozdobnych, która ma drobną strukturę, jest skomponowana ze składników dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym i wzbogacona o nawóz organiczny pochodzenia naturalnego.

Wypełniamy taką ziemią wybrane pojemniki, lekko ją ugniatamy i wyrównujemy, po czym możemy przejść do wysiewów. Nasiona różnych ziół, mają różną wielkość. Bazylia przykładowo, ma nasiona średniej wielkości, czarne, które niezbyt gęsto rozmieszczamy na podłożu i przykrywamy cienką około 2-3 milimetrową warstwą ziemi. Kiełkuje ona bez problemu. W kwietniu warto zacząć ją hartować, gdy na dworze jest około 15 stopni Celsjusza, a w maju, gdy minie już ryzyko nocnych przymrozków i chłodów, możemy przesadzić ją do ogrodu na miejsce stałe.

Różne odmiany bazylii możemy też siać w maju, bezpośrednio do gruntu w ogrodzie lub do zewnętrznych donic. Roślinę tę możemy spożywać nie tylko na etapie podrośniętych już pędów i liści, ale także na etapie całkiem młodych, niewielkich jeszcze wschodów. Im częściej będziemy z upraw bazylii korzystać i ją uszczykiwać, tym bardziej będzie się rozkrzewiać i rozrastać. Jeżeli pozwolimy jej rosnąć przez dłuższy czas bez przycinania, zakwitnie, uroczymi kwiatostanami, uwielbianymi przez pszczoły i inne owady zapylające. Kwiaty te również są jadalne.

Majeranek ma drobniejsze nasiona. Je też rozmieszczamy na podłożu w pojemnikach, ale już nie przysypujemy ziemią do wysiewu, tylko lekko przygniatamy. Roślinę tę można wysiać też bezpośrednio na grządki lub do donic na tarasie czy balkonie w drugiej połowie kwietnia i w maju. Wschody następują zazwyczaj po ok. 7-14 dniach w temperaturze 20-25 stopni Celsjusza.

Wszystkie obsiane doniczki zwilżamy delikatnym strumieniem, żeby nie wymyć lub za bardzo nie zagłębić, zwłaszcza tych najmniejszych nasion. Można to zrobić np. za pomocą opryskiwacza. Po czym przykrywamy je szybką, przezroczystym plastikiem lub kawałkiem folii, pamiętać o codziennym wietrzeniu przez kilka lub kilkanaście minut.

Zioła wysiewane bezpośrednio do gruntu siejemy tak samo jak wszystkie inne rośliny w ogrodzie. Wyznaczamy w wybranych dla nich miejscach rowki o głębokości od jednego do trzech centymetrów, w których umieszczamy nasiona. Im większe nasiona tym głębiej możemy je siać, mniejsze umieszczamy w glebie płycej. Rowki nie muszą być oczywiście prostymi liniami. W zielnikach, czy wśród roślin ozdobnych mogą mieć one całkiem fantazyjne kształty. Zasypujemy je i delikatnie przyklepujemy. Jeżeli nie spodziewamy się w nadchodzącym czasie opadów deszczu, to warto je podlać. Potem również musimy dbać o stałą wilgotność podłoża, zarówno w przypadku ziół wysianych od razu na grządkach i rabatach, jak i tych gatunków, które posialiśmy na rozsady.

Warto o to zadbać, by ziół było jak najwięcej, w ogrodzie lub na balkonie i w kuchni. Dzięki nim potrawy będą smaczniejsze, a my zdrowsi. Zielarstwo towarzyszy nam od wieków, warto kontynuować tę piękną tradycję i zgłębić wiedzę na temat tych niesamowitych roślin.

Z pewnością, nie raz będziemy jeszcze do ich tematu wracać. Zapraszam więc na kolejne filmy z cyklu „Ogród Warzywny” oraz pozostałe filmy na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/

Podłoże : https://kronen.com.pl/produkty/podloze-do-wysiewu-bio