Kalendarz ogrodnika na 10.06 – 16.06. – czerwiec w ogrodzie

Kalendarz ogrodnika – “W czerwcu grusze kwiat zrzucają, czereśnie  się zapalają”.

Rozpoczynamy kolejny “Tydzień w Ogrodzie”.

O tej porze pięknie kwitną piwonie. Niewiele jest roślin ogrodowych, które mogą się pochwalić tak długą historią uprawy, co one. W Chinach są pielęgnowane już ponad 1000 lat.

Dojrzewają truskawki i borówki, choć na większe zbiory musimy jeszcze trochę poczekać. Za to jagody kamczackie są już gotowe do zerwania. Krzewy te wegetację rozpoczynają bardzo szybko i ich owoce zbieramy w ogrodzie jako pierwsze.

Kalendarz ogrodnika – Na etapie zawiązywania owoców dbamy, aby borówki i truskawki miały dostateczną ilość wody. Borówka amerykańska w naturze rośnie najczęściej na wilgotnych lub mokrych torfowiskach i ma płytki system korzeniowy. Jeżeli panuje upalna i sucha pogoda, nie możemy o niej zapomnieć, gdy sięgniemy po wąż lub konewkę.

Jednocześnie sprawdzamy czy w jagodniku, na naszych krzewach nie pojawiły się choroby lub szkodniki. Może się zdarzyć, że na liściach pojawią się brunatne lub ciemne plamy. Jeżeli je zauważymy zaleca się wykonanie oprysku środkami grzybobójczymi. Mają one działanie wgłębne i kontaktowe, do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego.

Jeżeli wcześniej tego nie zrobiliśmy, możemy przycinać żywopłoty iglaste. W czerwcu i lipcu przeprowadza się też drugie cięcie iglaków o dużej zdolności regeneracji, są to m.in. cyprysiki i żywotniki. Cięcie żywopłotu nada zielonej ścianie odpowiedni kształt i pobudzi rośliny do wypuszczenia większej liczby pędów zagęszczających koronę.

Kalendarz ogrodnika – Czerwiec jest pierwszym miesiącem prawdziwej obfitości. W warzywnikach zbieramy już m.in. groch, sałatę, kalarepę, młode buraki i bób. Wszystkie warzywa najlepiej smakują zaraz po zbiorze – na surowo lub w postaci sałatek, zup i soków.

15 czerwca jest Dzień Wiatru. Z myślą o wietrze warto zadbać o podpory i mocowanie roślin, które tego wymagają. W warzywniku takimi roślinami są z pewnością pomidory. Paliki najlepiej wbić od strony północnej kilka centymetrów od rośliny. Przywiązujemy ą na tzw. „ósemkę”, niezbyt mocno.

Na grządkach cały czas możemy wysiewać fasolkę szparagową, ogórki i inne warzywa dyniowate, buraki a także letnie odmiany sałaty. Będziemy się cieszyć ich plonami w drugiej połowie lata i wczesną jesienią.

Kolejny „Tydzień w Ogrodzie” już za tydzień.