Kiełki rzeżuchy – dlaczego warto jeść rzeżuchę?

Kiełki rzeżuchy – dlaczego warto jeść rzeżuchę? – Jakie są najczęściej uprawiane w naszych domach kiełki? Wydaje mi się, że jest to rzeżucha. Tylko że wielu z nas nie uprawia jej do spożycia, ale dla ozdoby w czasie Świąt Wielkanocnych. A tymczasem warto kiełki rzeżuchy mieć pod ręką w kuchni przez cały rok. Będą one tematem dzisiejszego odcinka. Zapraszam!

Rzeżucha czyli pieprzyca siewna należy do rodziny roślin kapustnych. Pod względem zdrowotnym wykazuje działanie oczyszczające, moczopędne oraz wzmacniające. Spożywanie kiełków rzeżuchy zaleca się w przypadku anemii, reumatyzmu i zapaleniu oskrzeli. Uważa się, że pozytywnie oddziaływają one też na kondycję włosów i skóry. We wschodniej medycynie uważa się ją za antidotum na nikotynę, może więc powinny po nie sięgnąć osoby, które chcą rzucić palenie…

W swoim składzie mają wiele minerałów, m.in. wapń, potas, jod, żelazo i fosfor, a także wiele witamin, m.in. witaminę A, B1, B2, B3, D oraz C. Spożywa się je na surowo. Mają charakterystyczny pikantny smak. Nie bez powodu druga nazwa rzeżuchy to pieprzyca. Nada wyrazistości potrawom, w których się znajduje. Ale zanim do tego przejdziemy, jeszcze kilka słów o uprawie rzeżuchy.

Najbardziej znany i od dawna stosowany sposób, już przez nasze babcie, to wysiew rzeżuchy na mokrej ligninie lub wacie, czy nawet na papierowych ręczniczkach – jednak w ich przypadku należy częściej sięgać po konewkę, bo przesychają znacznie szybciej niż lignina. Tak wysiana rzeżucha najczęściej jest gotowa do zbioru po 5-7 dniach. Nie zawsze w domu mamy ligninę, ale prawie zawsze panie mają płatki kosmetyczne. One również z powodzeniem mogą nam posłużyć do założenie rzeżuchowego mini ogródka. Dbamy o to, aby zawsze były wilgotne. Po czym wysiewamy nasiona. Rzeżucha najlepiej udaje się się uprawiana właśnie w taki sposób.

Raczej nie uprawia się tych kiełków w słoikach i pojemnikach, a to dlatego, że cechą charakterystyczną rzeżuchy jest to, że w trakcie namaczania, a także podczas całej dalszej fazy wzrostu, wydziela ona śluz, który może mieć tendencję do pleśnienia. Niektóre poradniki mówią, żeby w związku z tym mieszać nasiona rzeżuchy i z innymi, np. z lucerną, rzodkiewką lub soczewicą. Ja wolę ją po prostu uprawiać sposobem babcinym, czyli na ligninie lub w bardziej nowoczesnym wydaniu na płatkach kosmetycznych i ręczniczkach papierowych.

Kolejną cechą charakterystyczną dla rzeżuchy i jej uprawy na kiełki jest zapach, który wydziela. Nie każdy go lubi. Niektórzy go wręcz nie znoszą. Ale zawsze możemy umieścić kiełkujące rośliny w najmniej uczęszczanym pomieszczeniu, byle było w nim stosunkowo ciepło. Intensywny zapach wydzielany jest głównie na początku kiełkowania, im rzeżucha jest bardziej wyrośnięta, tym mniej pachnie. Gdy kiełki wypuszczą już dwa pierwsze liścienie zapach praktycznie zanika. Same kiełki mają wtedy wysokość ok. 5-7 cm i są gotowe do spożycia.

Jeżeli zdecydujemy się na uprawę rzeżuchy w kiełkownicy, proces kiełkowania zaczynamy od namaczania nasion przez mniej więcej 8 godzin, a następnie przepłukujemy je 2-3 razy dziennie. Jeżeli uprawiamy ją w taki sposób, dbamy o stałą wilgotność ligniny, waty lub innego materiału, który posłużył nam jako podłoże.

Ja do kiełków rzeżuchy przekonałam się kilka lat temu, gdy po Wielkanocy pozostało mi sporo rzeżuchowych ozdób. Postanowiłam wtedy wypróbować kilka przepisów na potrawy z dodatkiem rzeżuchy i dwa z nich okazały się naprawdę udane. Dlatego teraz pozwolę sobie do nich wrócić. Pierwszy to omlet z dodatkiem wyrazistych, charakterystycznych w smaku kiełków rzeżuchy i drugi – pasta jajeczna, która moim zdaniem jest wręcz obłędna. Po prostu pyszna. Tylko dla niej mogę hodować kiełki rzeżuchy na okrągło. Generalnie smak rzeżuchy bardzo dobrze pasuje do smaku jajek.

A oto przepis.

Składniki wspomnianej pasty jajecznej to: 8-10 jajek, garść rzeżuchy, 2 łyżki chrzanu, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki majonezu lub śmietany oraz sól i pieprz do smaku.

Jajka muszą być ugotowane na twardo. Przepuszczamy je przez kratkę lub siekamy w drobną kostkę. Drobno siekamy również rzeżuchę. Dodajemy ją do jajek i mieszamy wszystko z chrzanem, musztardą i majonezem bądź śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe.

Oczywiście oprócz tego możemy dodawać kiełki rzeżuchy do sałatek, kanapek i dań na ciepło. Pamiętajmy tylko, że są wyraziste w smaku. I to wszystko na dziś. Zapraszam do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/