Fasola mung, kiełki. Jak je uprawiać i ich wpływ na zdrowie?

Fasola mung, kiełki. Jak je uprawiać i ich wpływ na zdrowie? – Fasola mung, jako roślina, pochodzi z rodziny roślin bobowatych, strączkowych. Ale jej nasiona są prawie całkowicie pozbawione skrobi. Jako kiełki zalicza się je do niewielkiej grupy kiełków roślin strączkowych, które można spożywać na surowo, aczkolwiek bardziej zalecane jest mimo wszystko chociażby ich szybkie zblanszowanie. Ugotowane lub podsmażone także są oczywiście zdatne do jedzenia. Ma dość intensywny smak, nieco słodki, nieco gorzki. Zblanszowane, można dodawać np. do tzw. sałatek na surowo i do kanapek, a podgotowane lub podsmażone, mogą być dodatkiem do obiadu. Dobrze smakują z cebulą lub ulubionymi przyprawami, przykładowo z curry. Są one częstym elementem dań kuchni azjatyckiej. W internecie jest coraz więcej przepisów na dania z tymi kiełkami.

W naszej diecie kiełki fasoli mung mogą być substytutem mięsa, ponieważ są bogate w witaminy z grupy B, w witaminę B1, B2, B3, B6 i B12, a także w witaminę E, A oraz C, a także w proteiny, potas, fosfor, magnez, żelazo i wapń. Jak wszystkie kiełki, pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Uważa się, że ich spożycie reguluje stężenie cholesterolu, odkaża nasz organizm, a także oczyszcza krew i wątrobę.

Uprawa kiełków fasoli mung jest stosunkowo szybka. Są one gotowe do zbioru po ok. 3-6 dniach, kiedy wytworzą już kiełek, ale nie pojawiły się jeszcze liście. Gdy liście zaczynają już rosnąć i kiełki wyglądają np. tak… to znaczy, że już przerosły moment zbioru.

Można je uprawiać w słoikach i kiełkownicach słoikowych, w kiełkownicach przepływowych i sitkowych o dużych oczkach oraz w pojemnikach plastikowych, nadających się do przechowywania żywności. Ja osobiście najchętniej uprawiam je w słoikach i słoikowych kiełkownicach. Pierwszym etapem ich produkcji jest namoczenie nasion przez 8-12 godzin. Następnie odlewamy wodę. Każdego dnia należy pamiętać o przepłukiwaniu naszej kiełkowej uprawy, 2 lub 3 razy. W tym celu, zalewamy nasz słoik wodą, a następnie przez gazę lub sitko umieszczone na słoiku ją odlewamy. Przypominam, że taką wodę możemy potem przeznaczyć np. do podlewania domowych roślin doniczkowych. Gdy uznamy, że nasze kiełki są już gotowe do spożycia, możemy umieścić je w lodówce na kilka dni, do tygodnia.

Jeżeli zależy nam, żeby pozbyć się zielonych osłonek naszych kiełków fasoli, możemy je przełożyć je do miski lub innego wybranego pojemnika i zalać wodą. Osłonki wypłyną na powierzchnię, jeżeli nie wszystkie, to można lekko kiełki zamieszać. A z powierzchni wody możemy je zebrać np. łyżką cedzakową.

O kiełkach fasoli, nie tylko fasoli mung, ale także fasoli adzuki oraz o kiełkach soczewicy i soi powinny pamiętać zwłaszcza osoby, które są na diecie wegetariańskiej. Wszystkie one są źródłem nie tylko witamin, ale także białka.

I to wszystko na dziś. Zapraszam do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/