Maj w warzywniku – jakie sadzonki warzyw sadzimy w maju?
Maj w warzywniku – jakie sadzonki warzyw sadzimy w maju? Oczywiście pomidory! ? I jakie jeszcze? ??? O tym jest dzisiejszy film z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszam!
Część roślin warzywnych można wysiewać bezpośrednio na warzywne grządki, część natomiast uprawia się z rozsady. Rozsady wybranych roślin można przygotować własnoręcznie wysiewając je w domach lub ciepłych inspektach w lutym, marcu lub kwietniu, żeby były gotowe do posadzenia w maju. Można też kupić gotowy materiał roślinny, który oferowany jest w sklepach ogrodniczych, na targowiskach, coraz częściej również w sprzedaży internetowej, a czasami nawet w marketach spożywczych. Wróćmy zatem do wcześniej postawionego pytania, jakie warzywne sadzonki sadzi się w maju po to, żeby zbierać potem smaczne i zdrowe plony latem, jesienią, a czasami nawet zimą?
Są to pomidory i inne rośliny psiankowate, czyli np. papryka ostra i słodka lub bakłażan. Jak sadzić pomidory krok po kroku opowiadałam w poprzednim filmie z cyklu „Ogród Warzywny” – zainteresowanych odsyłam do obejrzenia. Paprykę można sadzić zarówno w gruncie, jak i w donicach, doskonale czuje się w uprawie pojemnikowej. Podobnie jak bakłażan. Rośliny te mogą być zatem uprawiane także na balkonach lub tarasach. Pamiętajmy jedynie, że są one ciepłolubne, zatem na zewnątrz można je wystawić, gdy temperatura nie spada już w nocy poniżej zera, a najlepiej byłoby, gdyby utrzymywała się już stale powyżej 7-8 stopni Celsjusza.
Tak samo jest z ogórkami, dyniami, cukiniami, patisonami, kabaczkami i innymi roślinami z rodziny dyniowatych. One są wybitnie ciepłolubne i ich sadzonki także mogą trafić w drugiej połowie maja na warzywne grządki. Ogórki i inne warzywa dyniowate możemy też oczywiście uprawiać z bezpośredniego siewu do gruntu, ale z rozsady będziemy mieli szybsze zbiory. Jeszcze bardziej ciepłolubne są melony i arbuzy, ich sadzonki warto posadzić w najcieplejszym miejscu w ogrodzie lub w szklarni. O tej porze posadzić możemy też sadzonki mniej znanych roślin jadalnych np. okry czy szpinaku nowozelandzkiego.
Ale nie tylko te ciepłolubne warzywa sadzi się w maju. Możemy też sięgnąć po sadzonki innych roślin, wszystkim doskonale zresztą znanych, np. po sadzonki selera. To jedyne warzywo korzeniowe, które uprawia się z rozsady, ze względu na długi czas wegetacji. Możemy uprawiać w warzywnikach zarówno seler korzeniowy jak i naciowy oraz listkowy.
Ponadto, w tym miesiącu wysadzać możemy też rozsadę pora, o ile nie zrobiliśmy tego wcześniej, ponieważ por na grządki może trafić już w kwietniu. Odmiany wczesne zbiera się latem i jesienią, natomiast odmiany średnio późne i późne można zbierać późną jesienią, a nawet zimą. Wczesne zimowe przymrozki nie są im straszne.
W dalszym ciągu można sadzić sałatę, jeżeli jeszcze mamy sadzonki tej rośliny, zwłaszcza tzw. odmiany letnie, którym z kolei nie są straszne letnie upały i zaliczyć tu można np. odmianę kruchą sałaty „Królowa Lata” i odmiany liściowe, które możemy zbierać na każdym etapie wzrostu.
Od wczesnej wiosny do późnego lata, czyli także w maju, sadzi się także rozsady warzyw kapustnych, czyli wybrane odmiany kapusty, brokuła, kalafiora, kalarepy, a potem także jarmużu i brukselki. Warzywa kapustne nie są tak popularne w naszych warzywnikach, jak wcześniej wymienione rośliny, a szkoda, bo są one niezwykle pożywne i wartościowe. Może wynika to z faktu, że są często atakowane przez różnego rodzaju szkodniki, m.in. przez gąsienica bielinka kapustnika czy śmietki kapuścianej. Można temu jednak zaradzić, poprzez częste doglądanie roślin i sprawdzanie czy nie pojawiły się jaja lub pierwsze objawy żerowania szkodników, żeby zadziałać na czas.
Można też w przy pierwszych zauważonych objawach lub profilaktycznie zastosować przyjazny dla środowiska preparat mikrobiologiczny z tzw. „zielonej apteki”, zawierający wyselekcjonowane szczepy bakterii, które stwarzają niekorzystne warunki do bytowania oraz żerowania w uprawach niepożądanych owadów i ich form larwalnych. Zawiesinę wykonaną z proszku i wody nanosi się na wybrane rośliny za pomocą opryskiwacza. Środek ten jest przyjazny dla środowiska, nie kumuluje się w roślinach ani w glebie i można go stosować zarówno w warzywniku, np. do ochrony warzyw kapustnych, a także pomidorów, papryki czy ogórków czy w przypadku roślin owocowych i ozdobnych. Można go wykorzystać także do zaprawiania sadzonek roślin przed posadzeniem. Jeżeli zdecydujemy się opryski, pamiętajmy, aby przeprowadzać je wczesnym rankiem lub wieczorem, nie w pełnym słońcu.
Po posadzeniu sadzonek wybranych roślin w warzywniku pamiętajmy potem o ich regularnym podlewaniu i odchwaszczaniu. Warto też regularnie sprawdzać w jakiej kondycji są nasze rośliny i w razie konieczności je dodatkowo odżywić i nawieźć pogłównie lub przeprowadzić zabiegi chroniące je przed atakami chorób i szkodników.
Życzę wspaniałych upraw. I zapraszam do oglądania kolejnych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” oraz pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/
SUMIN KOLORADOCONTROL https://www.wik-tor.pl/Sumin-KoloradoControl-10g-p6133