Wysiew warzyw wprost do gruntu w marcu
Wysiew warzyw wprost do gruntu w marcu. Pierwsze wysiewy na grządkach – marzec. O tym jest dzisiejszy film z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszam!
Druga połowa marca to czas, kiedy w wielu rejonach naszego kraju pogoda pozwala już na wysiew pierwszych warzyw wprost do gruntu. Musimy poczekać aż ziemia zupełnie rozmarznie, nieco przeschnie i się nieco ogrzeje, do temperatury mniej więcej 7-8 stopni Celsjusza. A co o tej porze siejemy?
Na pewno rzodkiewki, w różnych odmianach, to nowalijka, która jako pierwsza będzie plonować na naszych grządkach oraz szpinak i sałatę, także w różnych odmianach, jeżeli wcześniej nie wysialiśmy jej na rozsady, do tego spośród warzyw liściowych możemy siać też roszponkę i rukolę, bądź rokiettę siewną. W marcu warto sięgnąć po nasiona grochu i groszku cukrowego oraz bobu, to także czas na wysiew wczesnej marchwi, pietruszki, pasternaku czy salsefii. Do gruntu o tej porze siejemy również cebulę, jeżeli chcemy uprawiać wybraną odmianę od nasionka, możemy uprawiać to warzywo z dymki. A skoro możemy już sadzić dymkę cebuli, to możemy posadzić także ząbki czosnku jarego. Spośród ziół na marcowy wysiew wprost do gruntu nadaje się koper oraz pietruszka naciowa, którą możemy uprawiać zarówno z bezpośredniego wysiewu na grządki lub też z wcześniejszej rozsady. Kto lubi rumiankową herbatkę, może sobie wysiać rumianek, z mniej znanych roślin zielnych w marcu siejemy też czarnuszkę, kolendrę czy rukiew wodną.
O wysiewie i zasadach uprawy tych warzyw już niejednokrotnie była mowa w filmach na naszym kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ, wszystkich zainteresowanych odsyłam więc do ich obejrzenia po więcej szczegółów, tymczasem dziś w skrócie o moich tegorocznych marcowych wysiewach.
Rzodkiewki to chyba najłatwiejsze do uprawy i najszybciej rosnące warzywa. Niektóre odmiany przy sprzyjających warunkach uprawy są gotowe do zbioru już 3 tygodnie po wysiewie. Zazwyczaj rzodkiewkę siejemy w rzędach co 10-15 cm, w rowkach o głębokości od jednego do trzech cm, które następnie zasypujemy i delikatnie ugniatamy. Warzywo to warto uprawiać etapami, wysiewając stosunkowo niewielką ilość nasion np. po jednym lub po 2 rzędy co mniej więcej dwa tygodnie. Dzięki temu wydłużymy sobie czas zbioru rzodkiewek, które zazwyczaj spożywamy na bieżąco, więc dobrzej jest mieć je pod ręką w mniejszej ilości, ale przez dłuższy czas.
Jeżeli nie chcemy lub nie mamy możliwości przygotowania rozsady sałaty, to od marca możemy wysiewać ją bezpośrednio do gruntu. Możemy to robić niewielkich rowkach już na miejscu stałym, wyznaczonym dla sałaty, rozmieszczając nasiona w większych odstępach lub w miejscu, który potraktujemy jako inspekt i po wykiełkowaniu nasze sadzonki rozsadzimy po innych warzywnych grządkach. W marcu możemy siać niektóre odmiany sałaty masłowej oraz praktycznie wszystkie odmiany sałaty liściowej. Uprawiając to warzywo uważajmy na ślimaki.
Czosnek najlepiej rośnie w miejscu słonecznym, na glebie lekkiej, dobrze spulchnionej i żyznej. Warto pamiętać, że posadzony w podmokłym podłożu ma tendencję do gnicia. Do utworzenia dorodnych główek wymaga długiego dnia i wysokiej temperatury. Ząbki umieszczamy w glebie piętką do dołu. Moje już kiełkują, więc posadzę je po prostu zielonym do góry. Jeżeli mamy taką możliwość, warto wybierać do sadzenia ząbki jak najbardziej mięsiste, znajdujące się na obrzeżu główki.
Szpinak to moje kolejne wysiewane warzywo, idealne warzywo na przedplon. Wyznaczamy dla jego nasion rowki głębokości mniej więcej 1-2 cm co 25-25 cm i wysiewamy je w miarę możliwości w równych odstępach. Następnie rowki zasypujemy i ugniatamy. U mnie na jednej z podwyższanych grządek już rośnie szpinak wysiany jesienią. Teraz dosieję go jeszcze trochę na grządce, gdzie kiełkuje już czosnek ozimy. Dookoła tej grządki dosadzę jeszcze cebulę z dymki, którą planuję uprawiać na szczypior i zebrać razem z innymi nowalijkami. Cebulki umieszczamy w ziemi niezbyt głęboko. Ich wierzchołek może nawet nieco wystawać nad powierzchnię ziemi lub być centymetr lub dwa pod nią. Zaleca się aby odstęp między sadzonymi cebulkami wynosił ok. 15 cm. Ja sadzę je gęściej, ponieważ potem przeprowadzam przerywkę, zbierając młode okazy ze szczypiorem.
Na późniejszy zbiór będę uprawiać cebulę z nasion. Zamiast w inspekcie na rozsadę, wysieję wybrane trzy odmiany w większej donicy, którą będę trzymać w warzywniku lub przeniosę do szklarni. Gdy rośliny już wykiełkują i podrosną przesadzę je na wybraną grządkę.
Do większych donic trafią także moje kolejne warzywa liściowe, czyli roszponka i rukola oraz zioła koper, rumianek, czarnuszka i rukiew wodna. Donice te pozostaną w ogrodzie lub także znajdą swoje miejsce w szklarni, zwłaszcza jeżeli będą zapowiadane dość silne spadki temperatury. Potem część z tych roślin dalej będzie uprawiana w pojemnikach lub zostanie przeniesiona na grządki.
Groch i groszek cukrowy możemy wysiewać gniazdowo lub rzędowo, wcześniej nasiona możemy namoczyć lub nie. Wysiewałam już groszek na oba sposoby i oba były skuteczne. Nasiona umieszczamy na głębokości około 3-4 cm. Podczas wysiewu warto już wziąć pod uwagę to, że większość odmian potrzebuje podpór.
Chociaż bób pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego, jest odporny na chłód, dlatego siew tej rośliny przeprowadza się w marcu, najpóźniej w kwietniu, jak tylko gleba obeschnie. Roślina ta najlepiej rośnie w glebie żyznej, dobrze zatrzymującej wodę. Na lżejszych glebach będziemy musieli zadbać później o systematyczne podlewanie. Nasiona, tak samo jak w przypadku grochu można dzień wcześniej namoczyć lub nie. Kiełkują bez większych. Na zagonie przygotowujemy rowki o głębokości mniej więcej 4-5 cm i co 5-10 cm umieszczamy jedno lub dwa nasiona. Zasypujemy rowki i ugniatamy.
Marchew i pietruszkę na wczesny zbiór wysiałam jesienią, nie będę więc przeprowadzać w tym roku wczesnego marcowego wysiewu. Na późniejszy jesienny zbiór wysieję te warzywa w kwietniu.
Jeżeli chcemy sobie nieco przyspieszyć zbiory lub ochronić je nieco przed mrozami, które przy marcowym wysiewie na pewno będą się jeszcze zdarzać, można pod ręką trzymać agrowłókninę wiosenną i w razie konieczności przykryć nasze uprawy.
Życzę udanych plonów. I zapraszam do oglądania kolejnych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” i pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/