Ogórki. Jak i kiedy je sadzić lub siać? sprawdzone metody
Ogórki! 🥒 Jak i kiedy je sadzić lub siać? Sprawdzone metody uprawy. To temat dzisiejszego filmu z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszam! 🥒🥒🥒
W warzywnikach możemy uprawiać dwa główne rodzaje ogórków: gruntowe w przeróżnych odmianach, które potem przeznaczamy zazwyczaj na przetwory, m.in. na ogórki kiszone oraz ogórki sałatkowe, do bezpośredniego spożycia, na kanapki, do sałatek i surówek, są one większe i mają gładką skórkę.
Są też dwa główne sposoby rozpoczęcia uprawy ogórków, bez względu na to, czy są one gruntowe czy sałatkowe, a mianowicie z siewu bezpośrednio do gruntu lub z rozsady.
Ogórki to rośliny wybitnie ciepłolubne, kiełkują zazwyczaj dopiero wtedy, gdy temperatura powietrza utrzymuje się stale powyżej 8 stopni Celsjusza, zatem bezpośrednio na warzywne grządki wysiewamy je dopiero w drugiej połowie maja lub w czerwcu. Koniec czerwca, a czasami nawet początek lipca, to ostatni moment na wysiew ogórków. A siew może być przeprowadzony w sposób rzędowy lub gniazdowy. Można to zrobić np. przy płocie lub innych podporach, jeżeli chcemy potem ogórki prowadzić pionowo, możemy to zrobić na podwyższanych grządkach, z których pędy będą potem swobodnie się przewieszać, a jeżeli mamy w warzywniku więcej miejsca, to możemy prowadzić je poziomo po ziemi, po której z czasem ogórki zaczną się płożyć. Głębokość siewu to ok. 2-3 cm. Stosując podpory, rzędy mogą być w odstępie mniej więcej pół metra, a w uprawie gniazdowej rozstaw to ok. 30 x 40 cm.
Rozsadę możemy przygotowywać wcześniej, od połowy kwietnia i kończymy to robić, tak samo jak w przypadku siewu na przełomie czerwca i lipca. Uprawa ogórków z rozsady przyspiesza zbiory o te 3-4 tygodnie. W wybranych pojemnikach, torfowych lub plastikowych, wysiewa się zazwyczaj po kilka nasion i potem przesadza się je grupami tak samo, jak ma to miejsce przy wysiewie gniazdowym. W kwietniu siew należy przeprowadzić w cieple, np. w domowych warunkach, w maju lub czerwcu, możemy je już wysiewać w w ogrodzie, w inspekcie czy innym wybranym miejscu na zewnątrz. W maju dostępne są też często sadzonki ogórków w sklepach ogrodniczych lub na targowiskach, zatem jeżeli nie mamy czasu lub możliwości przygotować jej własnoręcznie, możemy wspomóc się tu gotowym materiałem roślinnym.
Ja w tym roku wysiałam ogórki w plastikowych doniczkach o średnicy 9 cm, pod koniec kwietnia w nieogrzewanej szklarni. Było w niej jednak na tyle ciepło, że w połowie maja, sadzonki są już gotowe do przesadzenia na swoje miejsce stałe, czyli na wysoką grządkę. Na razie jest miejsce dla kilku, jak tylko zbiorę szpinak, który jest tu uprawiany jako przedplon, dosadzę kolejne.
Zanim rozsada ogórków zostanie przesadzona, należy ją wcześniej zahartować, tzn. stopniowo przyzwyczaić do warunków panujących na zewnątrz, słońca i wiatru. Warto ją także wcześniej dokładnie podlać, żeby korzenie były elastyczne, a rośliny dobrze nawodnione. Przyjmuje się, że najlepiej jest jak w momencie przesadzenia sadzonki tych roślin mają 2-3 liście właściwe.
Ogórki to roślinne żarłoki, żeby dobrze rosły, były odporne i obficie plonowały, potrzebują sporo składników odżywczych. Warto o to zadbać od samego początku i już w czasie sadzenia zasilić miejsce, w którym będą one rosnąć. Mając sadzonki, wykopujemy dołki, nieco większe niż bryła korzeniowa rozsad, w które warto wsypać np. kompost.
Jeżeli nie mamy swojego kompostu lub mamy go niewystarczającą ilość dla wszystkich wymagających roślin w ogrodzie, możemy użyć gotowego kompostu, jaki jest dostępny w sklepach ogrodniczych. Jest on tak samo pakowany jak ziemie czy podłoża. Eko kompost to nowej generacji kompost, który powstaje z lokalnych szybko odnawialnych surowców, w procesie fermentacji, po dodaniu minerałów i mikroorganizmów bez emisji CO2 do atmosfery. Jest dobry dla roślin, dobry dla gleby, dobry dla klimatu, tym samym dobry dla nas. A zasilone podczas sadzenia ogórki będą miały zapewniony lepszy start.
W przypadku wysiewu ogórków czy innych warzyw dyniowatych bezpośrednio do gruntu również można zasilić kompostem rowki lub dołki, w którym będziemy umieszczać nasiona.
Jeżeli mamy rozsadę przygotowaną w doniczkach torfowych, zagłębiamy je razem z sadzonkami w ziemi. Torf z czasem ulegnie biodegradacji. Jeżeli natomiast mamy, tak jak w moim przypadku, rozsadę przygotowaną w plastikowych pojemnikach, należy możliwie delikatnie wyjąć bryłę korzeniową z doniczki i przesadzić do wcześniej przygotowanego dołka. Następnie dosypujemy ziemi, możemy dosypać też kompostu i delikatnie ugniatamy ziemię wokół roślin.
Jeżeli mamy kilka sadzonek ogórków w jednej doniczce, pamiętajmy, że nie możemy ich rozdzielać, tak jak można to robić np. w przypadku pomidorów czy sałaty. Przesadzamy je całą grupą i uprawiamy potem w taki sposób, jakby były wysiane gniazdowo. W przypadku, gdy wykiełkowało nam więcej roślin niż sobie życzyliśmy, możemy usunąć nadmierną ilość, ale bez uszkadzania bryły korzeniowej.
Ogórki mają wrażliwy na uszkodzenia system korzeniowy, który długo się regeneruje, dlatego też nie lubią przesadzania, ale jeżeli zrobimy to delikatnie i sprawnie, szybko wznowią wegetację. Żeby im w tym pomóc, po posadzeniu warto nowo posadzone rośliny dokładnie podlać. Dzięki temu ziemia szczelnie otuli korzenie. Ogórki to rośliny, które lubią stale wilgotne podłoże, zatem o regularnym podlewaniu warto pamiętać również na dalszym etapie uprawy. Rośliny te lubią także słońce i ciepło. Doskonale czują się w miejscu osłoniętym od wiatru oraz w żyznej glebie. Nawożenie pogłówne jest w ich przypadku jak najbardziej wskazane.
Życzę obfitych ogórkowych plonów. I zapraszam do oglądania kolejnych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” oraz pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/