Ogórki – wysiew i uprawa

Ogórki – wysiew i uprawa – W dzisiejszym odcinku programu „Ogród Warzywny” powiemy o wysiewie ogórków, dyń, cukinii i patisonów. Zapraszamy!

Ogórki – wysiew i uprawa – Zbliża się sezon ogórkowy, a tak naprawdę czas kiedy należy pomyśleć o wysiewie ogórków i innych warzyw z rodziny dyniowatych. Są to rośliny, które wymagają ciepła i są bardzo wrażliwe na przymrozki, dlatego w naszym klimacie wysiewamy je bezpośrednio do gruntu dopiero w drugiej połowie maja. Ogórki cierpią już, gdy temperatura powietrza, choćby na krótko spadnie do 3-5 stopni Celsjusza. Ale na 3-4 tygodnie przed tym terminem możemy przygotować rozsady.

Wysiew ogórków – W przeciwieństwie do pomidorów czy papryki, ogórki i warzywa dyniowate nie przepadają za przesadzaniem, dlatego dynie i cukinie wysiewam w dość dużych doniczkach, żeby ograniczyć się tylko do jednego przesadzenia od razu do gruntu, a ogórki wysiewam do torfowych doniczek, które potem razem z bryłą korzeniową umieszczam potem w ziemi. Niektórzy wykorzystują też wytłoczki po jajkach. Sprawdzę również to rozwiązanie.

Wysiew ogórków – Paleta odmian ogórków jest bardzo szeroka i niemal każdy znajdzie tu coś dla siebie. Główny podział wyróżnia ogórki z przeznaczeniem na kiszenie i konserwowanie oraz ogórki sałatkowe, do bezpośredniego spożycia. Na opakowaniach nasion często możemy zobaczyć F1 przy nazwie odmiany. Co to oznacza?

F1 oznacza, że nabyliśmy nasiona mieszańca pokolenia F1, odmiany heterozyjnej, otrzymanej przez hodowców poprzez krzyżowanie, np. odmian wczesnych z tymi, które plonują najobficiej. Następnie ocenia się ich potomstwo i pracuje nad dalszym udoskonaleniem roślin z korzystną kombinacją genów. Zaletą takich nasion jest to, że szybciej i lepiej plonują, odznaczają się też lepszą odpornością na choroby i zmiany atmosferyczne. Wadą jest to, że kolejne pokolenia nie mają już tych cech, co oznacza, że jeżeli chcielibyśmy zebrać nasiona ulubionych ogórków i wysiać je w kolejnym roku, to nic z tego nie będzie. Nie będą one już tak plonować. Musimy kolejny raz kupić nasiona ulubionej odmiany.

Kolejny napis na opakowaniu to „partenokarpiczny”, oznacza to, że wybrana przez nas odmiana będzie zawiązywała owoce mimo braku zapłodnienia. Sprawdzą się więc nie tylko w gruncie, ale także w szklarniach, balkonach czy nawet okiennych parapetach, wszędzie tam rośliny mogą mieć trudność z zapyleniem przez pszczoły.

Zarówno ogórki konserwowe jak i sałatkowe można wysiewać po kilka sztuk do pojemnika. Sadząc je potem w gruncie uzyskamy taki sam efekt jak przy wysiewie gniazdowym. Dla mnie tegoroczną nowością będą ogórki włoskiej odmiany o białej skórce, które można kisić jak też spożywać na surowo oraz ogórki sałatkowe o krzaczastym pokroju, do uprawy w donicach na balkonach i tarasach. Już 2 razy próbowałam wysiewać ogórki w pojemnikach i taka forma uprawy ogórków się u mnie nie sprawdzała. Zobaczymy czy z tą odmianą będzie inaczej.

I przechodzimy do większych warzyw. Planując wysiew dyni musimy pamiętać, że zajmie ona trochę miejsca w ogrodzie i że jest ona prawdziwym pożeraczem składników pokarmowych. Już teraz musimy więc zadbać o to, by stanowisko pod jej uprawę było dość duże i dobrze nawiezione. Często sadzi się ją w pobliżu pryzm kompostowych.

Do wyboru mamy mnóstwo odmian, np. dynię olbrzymią o intensywnie pomarańczowej łupinie i miąższu, idealną do spożycia, jak i do robienia dyniowych dekoracji, inne odmiany mogą mieć bardziej spłaszczony kształt lub mniejsze rozmiary. Możemy też wysiać dynię piżmową w kształcie dzwonka o kremowej skórce lub dynię makaronową, którą gotujemy lub pieczemy w piekarniku w całości, a jej miąższ tworzy „warzywne spaghetti”. Bardzo charakterystyczną dynią zwyczajną jest patison, o białych owocach w kształcie dysku. W tym roku pierwszy raz patisony trafią do mojego ogrodu.

Za to co roku nie może u mnie zabraknąć cukinii. Bez względu na to, jaki to będzie kolor i odmiana, zawsze znajdzie się dla niej miejsce. Stanowisko dla cukinii może być znacznie mniejsze niż dla dyni. Możemy spożywać jej dojrzałe lub młode owoce, a także kwiaty. Duże nasiona dyni i cukinii wysiewam do donic wypełnionych podłożem do połowy. W miarę ich wzrostu będę dokładać ziemi. W ten sposób unikam potrzeby pikowania.

Oprócz roślin dyniowatych, które będziemy wykorzystywać w celach kulinarnych, możemy wysiać także rośliny, które będą ozdobą ogrodu. Owoce dyni prezentują się pięknie przez całą jesień i zimę, a czasami nawet kolejnej wiosny. Jak ktoś lubi dynie, na pewno chętnie sięgnie po odmiany ozdobne. Mogą być one delikatne, białe i okrągłe, poprzez różne nakrapiane formy do odmian o finezyjnych, niesamowitych kształtach. W ogrodzie możemy je potraktować jako rośliny płożące lub pnące, np. do obsadzania ogrodzeń lub altan, czy nawet balkonów.

Do tematu uprawy warzyw dyniowatych będziemy wracać w kolejnych odcinkach programu „Ogród Warzywny”. Kolejny już za tydzień.