Wysiew pietruszki i uprawa w ogrodzie
Wysiew pietruszki – Pietruszka to warzywo podwójnie wartościowe. W kuchni spożywamy zarówno jej korzeń jak i natkę. Jest ona tematem naszego kolejnego odcinka programu „Ogród od kuchni”.
Wysiew pietruszki – Korzeń pietruszki jest obowiązkowym składnikiem włoszczyzny do zup. Ale może być także spożywany na surowo. Warzywo to uznawane jest za panaceum na wiele dolegliwości, np. na te spowodowane niezdrową i źle zbilansowaną dietą. Jest warzywem z rodziny selerowatych, a otrzymanie dobrego plonu z własnego warzywnika wymaga podstawowej znajomości potrzeb tej rośliny.
Pietruszkę korzeniową wysiewamy w ogrodzie wprost do gruntu w marcu lub w kwietniu. Z wysiewów majowych i czerwcowych rozwijają się zazwyczaj mniejsze korzenie.
Wysiew pietruszki – Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-3 stopni Celsjusza, a optymalna temperatura do wzrostu wynosi 16-18 stopni. Gleba powinna być żyzna, nawieziona kompostem lub rok wcześniej obornikiem, niezbyt ciężka i głęboko przekopana. Pietruszkę można uprawiać po pomidorach, warzywach kapustnych czy bobowatych. Nie należy jej siać w miejscu, gdzie poprzednio rosły warzywa korzeniowe. Możemy wysiać pietruszkę w sposób tradycyjny, lub wybrać nasiona na taśmie. W tym drugim przypadku należy szczególnie zwrócić uwagę na to, aby gleba była stale wilgotna aż do pojawienia się pierwszych wschodów. Pietruszka sama w sobie ma wysokie zapotrzebowanie na wodę, jednak nie jest odporna na zastoje wodne.
Pietruszka jest bardzo wrażliwa na brak tlenu. Nawet krótkotrwałe zalanie gleby może być przyczyną chorób grzybowych i zamierania roślin.
Wysiew pietruszki – Jeżeli korzenie pietruszki są popękane, może to oznaczać, że w trakcie wegetacji roślina przechodziła duże wahania wilgotności gleby. Jeżeli są one niekształtne i rozwidlone to znak, że gleba była zbyt płytko uprawiona, lub obecne są w niej nicienie. Korzenie drobne, cienkie i krótkie wskazują na to, że gleba jest zbyt uboga, niedostatecznie nawieziona, lub stanowisko jest zbyt zacienione. Pietruszkę najlepiej uprawiać w miejscu ciepłym i słonecznym. Zbiór przeprowadzamy najczęściej pod koniec października.
Pietruszka korzeniowa dostarcza zarówno aromatyczny korzeń spichrzowy, jak również zdrową natkę. Pietruszka naciowa, dostarcza tylko natkę. Jest za to ona znacznie delikatniejsza.
Pietruszka naciowa jest rośliną dwuletnią, wytwarzającą w pierwszym roku wegetacji rozpierzchłą rozetę liściową. Liśc ie różnią się kształtem i wielkością blaszki liściowej. Odmiany o liściach karbowanych są bardzo dekoracyjne i trwalsze od liści odmian gładkich. Nać umieszczona po umyciu w plastikowym pojemniku, nie w woreczku, może być przechowywana w lodówce nawet tydzień.
Świeża nać pietruszki wzbogaca smak sałatek, zup, mięsa i nabiału. Jest bogatym źródłem witaminy C. Żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy zjeść łyżkę stołową natki pietruszki.
Wykorzystywana jest od starożytności, choć dawniej stosowano ją jedynie jako surowiec leczniczy. Ze względu na wysoką zawartość witamin i substancji biologicznie czynnych korzystnie wpływa na wzrok, zapobiega anemii i krzywicy. Ponadto odtruwa organizm, działa moczopędnie, usuwając nadmiary wody z organizmu i regeneruje włosowate zaczyniania krwionośne.
Uprawa pietruszki naciowej jest prosta i nie sprawia wielu problemów. Gatunek ten wymaga jedynie żyznej, próchnicznej gleby o dobrej strukturze. Z powodzeniem możemy ją uprawiać na kuchennym parapecie.
Nasiona wysiewamy pod koniec marca lub na początku kwietnia. Można też wysiać ją w sierpniu lub wrześniu, wówczas pietruszka będzie zimować w gruncie. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie rozsady w domu. Wysiewamy wybraną odmianę do niewielkich doniczek i gdy pietruszka już podrośnie przesadzamy ją do większych pojemników na balkonach i tarasach lub do gruntu w ogrodzie.
Zbiory naci zazwyczaj trwają lipca do listopada. Pierwszy przeprowadza się po ok. 4 miesiącach od daty siewu lub po ok. 2 miesiącach od momentu posadzenia rozsady. Przy zbiorach sukcesywnych zbieramy po kilka najstarszych liści w miarę dorastania. Ścinać możemy też całą rozetę, która w dobrych warunkach uprawowych szybko odrasta.
Pietruszka jest odporna na mróz, dlatego możemy ją zbierać przez całą zimę, nawet spod śniegu. Za to na mróz wrażliwe są ogórki, o których powiemy w kolejnym odcinku.