Por. Wysiew i uprawa pora

Por. Wysiew i uprawa pora. Pora na pora! 馃槉 W dzisiejszym filmie z cyklu „Ogr贸d Warzywny” przypominamy jak wysiewa膰 oraz jak dba膰 o rozsady i p贸藕niejsze uprawy pora w ogrodowym warzywniku. Zapraszam!

Jak wysiewa膰 i potem uprawia膰 por, 偶eby mie膰 obfite plony? Przypomnienie tych informacji b臋dzie tematem dzisiejszego filmu z cyklu 鈥濷gr贸d Warzywny鈥. Zapraszam!

Por jest bardzo warto艣ciowym i zdrowym warzywem, bogatym w witaminy i sole mineralne oraz olejki lotne zawieraj膮ce siark臋. Olejki te pobudzaj膮 apetyt, stymuluj膮 prac臋 woreczka 偶贸艂ciowego i w膮troby. Dodajemy go do sur贸wek, sa艂atek, da艅 mi臋snych i warzywnych na ciep艂o oraz zup. W ko艅cu wchodzi w sk艂ad wszystkim znanej w艂oszczyzny. I wcale nie jest trudny w uprawie. Warto wi臋c znale藕膰 dla niego miejsce w przydomowym warzywniku,聽 zaczynaj膮c jego upraw臋 od wysiewu lub posadzenia rozsady, gotowej ju偶 kupionej w sklepie ogrodniczym lub przygotowanej samodzielnie.

Por mo偶na na rozsady wysiewa膰 w domu lub w ciep艂ym inspekcie ju偶 w lutym. Mo偶emy te偶 po jego nasiona si臋gn膮膰 w p贸藕niejszym terminie np. w kwietniu i wtedy wysia膰 go na rozsad臋 pod os艂onami lub bezpo艣rednio do gruntu, w zale偶no艣ci od odmiany. A odmian pora jest ca艂kiem sporo. Mo偶emy wybra膰 por wczesny np. w odmianie 鈥歋tarozagorski Kamush鈥 lub p贸藕ny np. w odmianie 鈥欴e Caretan 2鈥. Por wczesny nale偶y zebra膰 latem lub jesieni膮 przed nadej艣ciem mroz贸w. Tworzy d艂ug膮 艂odyg臋 rzekom膮, raczej nie nadaje si臋 do zimowania w gruncie. Por 艣rednio p贸藕ny i p贸藕ny nie tworzy ju偶 tak d艂ugiej 艂odygi rzekomej, jest bardziej zwarty i mo偶e by膰 zimowany w gruncie. Nadaje si臋 te偶 do d艂u偶szego przechowywania zim膮.

呕eby przygotowa膰 rozsad臋, opr贸cz nasion potrzebujemy r贸wnie偶 pojemnik贸w, mog膮 to by膰 niewielkie produkcyjne doniczki, kuwety lub pojemniki po produktach spo偶ywczych, czyste, z otworami drena偶owymi na dnie. Ponadto warto zaopatrzy膰 si臋 w ziemi臋 do wysiewu, kt贸ra ma odpowiedni膮 drobn膮 struktur臋, dzi臋ki czemu jest przepuszczalna i pulchna, idealna dla kie艂kuj膮cych nasion, wolna od patogen贸w chorobotw贸rczych, grzyb贸w聽 i szkodnik贸w. Wype艂niamy ni膮 wybrane pojemniki, wyr贸wnujemy i w tak przygotowane miejsce wysiewamy ciemne nasiona pora. Przykrywamy je oko艂o 3-milimetrow膮 warstw膮 pod艂o偶a, ale nawet je偶eli tego nie zrobimy, por wykie艂kuje.

Bezpo艣rednio po wysiewie, ca艂o艣膰 zwil偶amy delikatnym strumieniem, 偶eby nie wymy膰 nasion, np. za pomoc膮 opryskiwacza oraz mo偶emy przykry膰 obsiany pojemnik foli膮, szybk膮, lub plastikiem do czasu pojawienia si臋 pierwszych wschod贸w, co pomaga utrzyma膰 wysok膮 wilgotno艣膰 pod艂o偶a, konieczn膮 do kie艂kowania ro艣lin. Pami臋tajmy w tym przypadku o codziennym wietrzeniu rozsad przez kilka lub kilkana艣cie minut. Pod艂o偶e powinno by膰 stale lekko wilgotne, nie zbyt mokre.

Produkcja rozsady pora trwa mniej wi臋cej 50-60 dni. Przyjmuje si臋, 偶e kie艂kowanie nast臋puje po 12-14 dniach, ale cz臋sto m艂ode kie艂ki mo偶emy zobaczy膰 ju偶 po 5-7 dniach. Chocia偶 niekt贸re odmiany potrafi膮 wykie艂kowa膰 w ogrodzie przy temperaturze 3-4 stopni Celsjusza, to najlepsza temperatura dla szybkich wschod贸w tej ro艣liny wynosi od 16- do 22 stopni Celsjusza.

Gdy siewki pora ju偶 podrosn膮, mo偶na wynie艣膰 je ju偶 w ch艂odniejsze miejsce, je偶eli mamy tak膮 mo偶liwo艣膰. Np. do szklarni, gdzie temperatura oscyluje w granicach 10-15 stopni Celsjusza. Je偶eli zdecydujemy si臋 na wczesne wysiewy w lutym lub w pierwszej po艂owie marca, po ok. 3 tygodniach od wykie艂kowania trzeba przeprowadzi膰 pikowanie, czyli rozsadzenie sadzonek pora, do wi臋kszych, g艂臋bszych pojemnik贸w, zag艂臋biaj膮c je w nowym pod艂o偶u bardziej ni偶 ros艂y do tej pory. W tym wypadku pojemnikami mog膮 by膰 wi臋ksze doniczki produkcyjne, pozwalaj膮ce na to, by por r贸s艂 w wi臋kszej ilo艣ci ziemi i w wi臋kszej rozstawie.

Je偶eli nie mamy ch艂odniejszego miejsca dla naszych rozsad, to w drugiej po艂owie marca oraz w kwietniu warto rozsady jak najcz臋艣ciej hartowa膰 i wystawia膰 na dw贸r, gdy tylko pogoda na to pozwala i jest powy偶ej 10 stopni Celsjusza. Zahartowane ju偶 ro艣liny wytrzymaj膮 nawet ni偶sze temperatury. Por nie jest tak ciep艂olubny jak pomidory czy papryka. Wymagania cieplne ma bardziej zbli偶one do sa艂aty i oczywi艣cie cebuli.聽 W kwietniu mo偶emy te偶 sia膰 por bezpo艣rednio na grz膮dki w ogrodzie.

Zazwyczaj w drugiej po艂owie kwietnia gotow膮 i zahartowan膮 rozsad臋 mo偶emy sadzi膰 na grz膮dkach, w rozstawie oko艂o 10-15 cm. Je偶eli wysiewamy por wprost do gruntu robimy to najcz臋艣ciej w rz臋dach oddalonych od siebie mniej wi臋cej o 20-30 cm. Gdy ro艣liny wyrosn膮 do mniej wi臋cej 10 cm wysoko艣ci, mo偶emy przeprowadzi膰 przerywk臋 lub przesadzi膰 wybrane ro艣liny w odpowiedniej rozstawie, tak 偶eby mia艂y miejsce do dalszego rozwoju i rozrastania si臋, mniej wi臋cej co 15 cm. Mo偶na sadzi膰 to warzywo r贸wnie偶 na podwy偶szanych grz膮dkach i w wi臋kszych donicach. W ma艂ych pojemnikach zazwyczaj si臋 nie udaje, z uwagi na do艣膰 g艂臋boko si臋gaj膮cy system korzeniowy i szybsze wyczerpywanie si臋 sk艂adnik贸w pokarmowych z ma艂ej ilo艣ci pod艂o偶a. W uprawie wsp贸艂rz臋dnej dobrze ro艣nie w towarzystwie np. pomidor贸w, papryki, selera, sa艂aty, szpinaku czy warzyw kapustnych.

Por najlepiej ro艣nie w glebie 偶yznej, pr贸chnicznej, bogatej w sk艂adniki od偶ywcze, o oboj臋tnym odczynie pH. Warto wi臋c zadba膰 o nawo偶enie przedsiewne. Jak niemal wszystkie warzywa lubi s艂o艅ce. Najlepiej udaje si臋 w lata ch艂odne, obfituj膮ce w opady. W trakcie wegetacji mo偶na dodatkowo zasili膰 grz膮dki z porem wybranym nawozem lub np. gnoj贸wk膮. Robimy to mniej wi臋cej 2 miesi膮ce po posadzeniu i po kolejnym miesi膮cu lub dw贸ch, je偶eli okazuje si臋 to konieczne, bo ro艣liny nie rosn膮 tak jak by艣my chcieli. Do zabieg贸w piel臋gnacyjnych w przypadku pora nale偶y te偶 systematyczne odchwaszczanie oraz spulchnianie wierzchniej warstwy gleby i podlewanie w razie potrzeby.

Sadz膮c por w miejsce docelowe mo偶emy go zag艂臋bia膰 do艣膰 mocno, a偶 do nasady zielonych li艣ci, po to, 偶eby wykszta艂ci艂y d艂ugie wybielone 艂odygi. Dobrze zagniatamy ziemi臋 dooko艂a i podlewamy. P贸藕niej mo偶emy te偶 kopczykowa膰 por, 偶eby wp艂yn膮膰 na jeszcze wi臋ksze wybielenie 艂odygi.聽 W tym samym miejscu por mo偶emy sadzi膰 co 2-3 lata uwzgl臋dniaj膮c nie tylko wcze艣niejsze uprawy tego warzywa, ale tak偶e cebuli i czosnku.

I w zale偶no艣ci od odmiany zbiory przeprowadzamy od sierpnia do ko艅ca zimy. Mr贸z odmianom p贸藕nym nie przeszkadza. Mo偶emy go wykopywa膰 nawet spod 艣nie偶nej ko艂derki. Przetrwa a偶 do kolejnej wiosny. Okres wegetacji pora jest do艣膰 d艂ugi, od siewu do zbioru potrzeba 5-7 miesi臋cy lub d艂u偶ej, dlatego cz臋艣ciej uprawiamy go z rozsady ni偶 z bezpo艣redniego siewu do gruntu. Ale warto, bo podobnie jak cebula, por uprawiany w艂asnor臋cznie jest smaczniejszy, bardziej aromatyczny i na pewno zdrowszy.

呕ycz臋 udanych plon贸w! I zapraszam do ogl膮dania kolejnych film贸w z cyklu 鈥濷gr贸d Warzywny鈥 oraz pozosta艂ych film贸w na kanale OGR脫D NA CO DZIE艃.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogr贸dnacodzie艅

Instagram :聽 https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/