Rzodkiewki problemy w uprawie

Rzodkiewki problemy w uprawie. Dlaczego rzodkiewki mają same liście? Dlaczego rzodkiewki są takie ostre? Dlaczego są robaczywe? Dlaczego mają dziury? M.in. na te pytania odpowiadamy w dzisiejszym odcinku z cyklu „Ogród Warzywny”. Czas na podsumowanie rzodkiewkowych plonów i wybór najlepszej odmiany. Zapraszamy!

W tym roku, stosunkowo późno, bo 14 kwietnia, wysiałam 11 odmian rzodkiewek. Dla sprawdzenia, które dla naszej rodziny będą najsmaczniejsze, które będą na naszej grządce plonować najlepiej. O wynikach mojego mini rankingu poinformuję w drugiej części filmu, tymczasem zacznijmy od odpowiedzi na wcześniej zadane pytania, które także pojawiały się w komentarzach na naszych kanale.

Pytanie pierwsze. Dlaczego wysiane rzodkiewki wypuściły jedynie masę liściową, a nie zawiązały zgrubienia, które najbardziej nas interesuje. Odpowiedzi jest kilka.

Po pierwsze. Za późno wysialiśmy daną odmianę. Producenci nasion rzodkiewek mają nam do zaoferowania naprawdę wiele odmian rzodkiewek. Różnią się one nie tylko kolorem i kształtem zgrubień, ale także terminem wysiewu. Są takie, które możemy siać wcześnie i takie, które nadają się do późniejszego wysiewu. Ale jeżeli wysiejemy odmianę na wczesny siew i zbiór za późno, to rośliny te zamiast zawiązać zgrubienie w czasie ciepłych, czasami już upalnych dni, wytwarzają jedynie masę liściową i szybko wybijają w pęd kwiatostanowy. Zatem zawsze sprawdzajmy termin wysiewu rzodkiewek wskazany na opakowaniu, jeżeli widzimy, że jest to luty lub marzec, nie ma  sensu takiej odmiany wysiewać już w kwietniu. Do późniejszego wysiewu, musimy wybrać taką odmianę, która dedykowana jest do wysiewu późno wiosennego. Większość odmian przestaje zawiązywać zgrubienia, gdy robi się zbyt ciepło.

Powodem drugim może być zbyt gęsty siew. Przy zbyt dużym zagęszczeniu rzodkiewek w rzędzie mogą one nie mieć miejsca na wytworzenia zgrubienia. Często wtedy możemy zauważyć, że niektórym roślinom się to udało, a niektórym nie. Często mamy zamiar przeprowadzić przerywkę, więc wysiewamy nasiona dość gęsto, a potem nie mamy na to czasu lub w czasie naszej nieobecności na działce nagle rośliny znacznie przyrosły. Następnym razem zadbajmy po prostu o większą rozstawę między nasionami. Można rzodkiewki wysiewać w mniejszych ilościach, np. co tydzień lub dwa, żeby zawsze mieć ich pęczek pod ręką.

Po trzecie. Rzodkiewki rosnące w cieniu lub w zbyt zacienionym miejscu również mają tendencję do wytwarzania większej ilości liści, a nie do zawiązywania zgrubień. Rośliny te są wrażliwe na brak światła, może więc być to efekt nieodpowiedniego stanowiska.

Ale nie zapominajmy, że liście rzodkiewek też są jadalne. Możemy je wykorzystać do sałatek, pesto lub różnego rodzaju smoothie. Zawierają wiele witamin i minerałów.

Przeważająca masa liściowa w stosunki do zgrubienia może być też powodem nawożenia grządki. Jeżeli w glebie mamy dużo azotu, który odpowiedzialny jest za przyrost liści, a mniej fosforu, potasu i innych elementów, może mieć to również wpływ na nasze uprawy. Nie należy zatem nawozić grządki z rzodkiewkami nawozem azotowym przed ich wysiewem. Lepszy będzie nawóz wieloskładnikowy lub naturalny, kompost bądź granulowany obornik.

W tym miejscu możemy przejść do kolejnego pytania. Dlaczego rzodkiewki są robaczywe? Powodem może być np. świeży obornik, którym zasililiśmy grządkę jesienią. Rzodkiewek nie należy uprawiać w pierwszym roku po oborniki, w którym mogą znajdować się szkodniki, podobnie jest z marchwią i pietruszką, które także często są robaczywe na grządkach zasilonych świeżym obornikiem.

Do szkodników rzodkiewek zaliczyć można np. śmietkę kapuścianą, pchełki, mątwika burakowego, drążyny czy chowacze. W związku że są to rośliny szybko rosnące, o krótkim okresie wegetacji, możemy działać zazwyczaj dopiero po szkodzie, czyli przy następnym wysiewie tego warzywa. Nie siejmy więc kolejny raz rzodkiewek w tym samym miejscu, wiedząc że w glebie mogą znajdować się larwy muchówek śmietki. Pamiętajmy także i regularnym odchwaszczaniu grządek, ponieważ kwitnące chwasty są często pokarmem i zwabiają szkodliwe muchówki. Warto często zmieniać miejsce uprawy rzodkiewek. Problem ten może także rozwiązać wczesny siew i tym samym wczesny zbiór, zanim wylęgną się szkodliwe larwy.

A jeżeli zauważymy na liściach lub zgrubieniach rzodkiewek dziury, jest to zazwyczaj efekt żerowania ślimaków. Rośliny te są bardzo lubiane przez ślimaki, z moich obserwacji wynika, że są nawet bardziej lubiane niż warzywa liściowe, takie jak np. sałata czy szpinak. O zwalczaniu tych szkodników można zrobić osobny odcinek i i tak często to nie wystarcza. Możemy je wyłapywać ręcznie zwłaszcza wczesnym rankiem i późnym wieczorem, kiedy wychodzą na żer. Lub kiedy jest wilgotno, także może się niekiedy udać. Możemy zastawiać pułapki. Przykładem może być tu pułapka piwna wykonana samodzielnie lub kupiona, do które wlewamy piwo, w wersji gotowego produktu ze sklepu dołączony jest dodatkowo ekstrakt, którego kilka kropel wlewamy do takiej piwnej pułapki i który dodatkowo wabi ślimaki. Możemy także wykorzystać specjalne preparaty granulowane, które rozsypujemy np. wokół grządki lub atakowanej przez ślimaki rośliny. Może być to np. ekologiczny granulat na ślimaki, który zawiera substancję czynną występującą naturalnie w środowisku i która ulega biologicznemu rozkładowi. A na ślimaki działają tak, że po ich spożyciu oddalają się one do swoich kryjówek i tam zamierają.

I ostatnie z dzisiejszych pytań odnosi się do ostrości i parcenia rzodkiewek. Dlaczego te np. ze sklepu są łagodne w smaku, a te z naszego warzywnika ostre? Powodem często jest wilgotność gleby. O prawidłowym tworzeniu zgrubień w dużej mierze decyduje umiarkowana, jednakowa przez cały czas wilgotność ziemi. Często, gdy jest gorąco lub gdy nie mamy możliwości codziennego podlewania upraw na działce i w glebie brakuje wody, rzodkiewki mogą stać się ostre smaku, a także niekształtne, suche wewnątrz i włókniste . Niedostateczna wilgotność gleby również jest powodem parcenia rzodkiewek. Powodem może być też zbyt późny zbiór. Pamiętajmy więc, że rzodkiewki lubią częste podlewanie. Oczywiście nie mogą mieć gleby podmokłej, ale wilgoć zdecydowanie im służy.

Czasami zgrubienia rzodkiewek również pękają. Powodem tego jest także nierównowaga wilgotność gleby. Jeżeli zdarzy się kilka dni bezchmurnych, suchych lub nawet upalnych, a następnie nadejdą ulewne deszcze, burza czy oberwanie chmury, to możemy zaobserwować tego typu pęknięcia. Podobnie jest z kalarepą.

Na koniec mogę się z Wami podzielić wynikami mojego rzodkiewkowego mini eksperymentu co do wyboru najlepszej spośród wysianych przeze mnie odmian. Niestety, albo na szczęście, nie mam jednoznacznej odpowiedzi. Wszystkie okazały się smaczne. Najwcześniej mogłam zbierać jasnoróżową odmianę ‚Jutrzenka’. Rzeczywiście zgodnie z opisem na opakowaniu okazała się ona bardzo plenna. Szybko dojrzała także odmiana ‚Opolanka’ o podłużnych zgrubieniach. Pozytywnie zaskoczyła mnie odmiana ‚Leda’ o białych zgrubianiach. Pięknie się one wytworzyły mimo gęstego wysiewu. Jak zawsze można było liczyć także na odmiany tradycyjne o czerwonych kulistych zgrubieniach, takich jak np. ‚Saxa2’ czy Carmen.

Od maja do czerwca możemy wysiewać już tylko odmiany rzodkiewek przeznaczone do letniej uprawy, szczególnie zwracając uwagę na ich regularne podlewanie. A od września znowu będziemy mogli wysiewać większość z nich na poplony. Zatem w tym sezonie nie kończymy jeszcze uprawy rzodkiewek, a robimy ewentualnie dla nich niewielką przerwę. W tym czasie zapraszamy do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ zarówno o warzywach, jak i o roślinach ozdobnych.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/