Kalendarz ogrodnika na 06.01 – 12.01 – styczeń w ogrodzie

„Na Trzech Króli noc się kuli” Dzisiejszy „Tydzień w Ogrodzie” rozpoczynamy od świętowania.

6 stycznia to kolejny zimowy dzień wolny od pracy, który zamyka cykl świąt Bożego Narodzenia. Stare przysłowie mówi, że „Gdy Trzej Króle szarugą częstują, w Zielone Świątki słotę przewidują”. Czy się ono sprawdzi będziemy mogli ocenić dopiero 31 maja.

Przypominamy, że jeżeli kupiliśmy choinkę w doniczce z myślą o tym, żeby po świętach posadzić ją w ogrodzie, to należy trzymać ją w ciepłym domu jak najkrócej. Jeżeli jest taka możliwość, warto ją już teraz wystawić na taras lub balkon. Dzięki temu nie rozpocznie przedwczesnej wegetacji, która mogłaby mieć wpływ na to, że nowa roślina nam się nie przyjmie lub przemarznie po przeniesieniu do ogrodu.

Gałązki z usuwanych już bożonarodzeniowych dekoracji mogą nam posłużyć jako stroisz. Możemy nimi przykryć wrażliwe byliny na rabatach lub w donicach. Będzie to dodatkowa ochrona przed zimnem i mroźnym wiatrem.

Zima to idealny moment na ogrodnicze porządki. Możemy teraz znaleźć czas na przejrzenie donic, nawozów, podłoży i środków, które pozostały nam po uprawie roślin w zeszłym roku. Sprawdźmy co będzie przydatne w kolejnym sezonie, a czego nam będzie brakować.

Szczególną uwagę warto zwrócić na nasiona. Często kupujemy je pod wpływem impulsu i po jakimś czasie potrafi się ich zebrać całkiem sporo. Sprawdzamy więc, jaki mają termin przydatności i jaki termin wysiewu, żeby go nie przegapić.

Jeżeli sami zebraliśmy nasiona lub nie jesteśmy pewni czy są jeszcze dobre, możemy teraz wykonać ich test kiełkowania. Nawet w przypadku gdy były one przetrzymywane w odpowiednich warunkach, po pewnym czasie moc wypuszczania kiełków słabnie. W tym celu niewielką część nasion rozsypujemy na mokrej ligninie lub nawet na kuchennym papierowym ręczniku, pamiętając, że musi być on stale wilgotny. Jeżeli po 2-3 tygodniach wzejdzie ich nie więcej niż połowa, lepiej zaopatrzyć się w nowe nasiona.

Część nasion warzyw możemy już wysiać. Nie tylko na kiełki, ale również na młode liście, tzw. mikrowarzywa, które możemy uprawiać na kuchennym parapecie. Nadają się do tego warzywa liściowe, m. in. sałata, zioła, jak np. bazylia czy pietruszka naciowa, a także groch cukrowy i nasturcje. Pierwsze zbiory będziemy mogli przeprowadzić po 3-4 tygodniach.