Szpinak – uprawa szpinaku na przedplon i poplon

Szpinak – uprawa szpinaku na przedplon i poplon. Szpinak jest jedną z łatwiejszych w uprawie roślin jednorocznych, dlatego warto dla niego znaleźć odrobinę miejsca w naszych przydomowych lub balkonowych warzywnikach. Może być również uprawiany w donicach. Świeże liście szpinaku warto wykorzystywać na bieżąco, do surówek, sałatek oraz innych zdrowych potraw.

Zapraszamy do sklepu : https://sklep.ogrodnacodzien.pl/

Jest to warzywo, które siejemy jako przedplon lub jako poplon. Należy do roślin dnia długiego, wtedy wybija w pędy kwiatostanowe. Dlatego uprawiany je w okresie dnia krótkiego, to znaczy wczesną wiosną i jesienią. Planując uprawę szpinaku, najczęściej pod koniec marca lub pod koniec sierpnia dokładnie odchwaszczamy i spulchniamy ziemię oraz mieszamy z jej wierzchnią warstwą kompost lub inny wybrany nawóz. Do wyboru mamy odmiany wczesnowiosenne, późnowiosenne, jesienne i ozime szpinaku. Odpowiednio je dobierając możemy zaplanować zbiór tego warzywa na wiosnę lub późną jesień czy też zimę.

Podczas wysiewu szpinaku, wyznaczamy rowki głębokości mniej więcej 1-3 cm co 15-25 cm i nasiona wysiewamy w miarę możliwości w równych odstępach. Następnie rowki zasypujemy i ugniatamy. Uprawia się go jedynie z siewu bezpośrednio do gruntu, nie z rozsady. I oczywiście dbamy o stałą wilgotność podłoża. Szpinak kiełkuje po mniej więcej 7-12 dniach, przy ok. 5 stopniach Celsjusza, o ile zapewnimy mu wilgotne podłoże. Młode rośliny niektórych odmian znoszą spadki temperatury nawet do -7 stopni Celsjusza. Do zbioru na początku lata należy wysiać szpinak najpóźniej pod koniec kwietnia.

Szpinak lubi chłodną i umiarkowanie deszczową pogodę – wtedy rośnie najlepiej. Temperatura powyżej 18 stopni powoduje zbyt szybkie wybijanie w pędy nasienne. Na upały odporny jest za to  szpinak nowozelandzki, ten gatunek można wysiewać w maju.

Stanowisko do uprawy szpinaku powinno być słoneczne i zaciszne, a podłoże żyzne, najlepiej gliniasto-piaszczyste, o odczynie obojętnym. Warzywo to nie jest wymagające w stosunku do gleby, ale lepiej udaje się na glebach cięższych i nie zakwaszonych. Na zakwaszenie reaguje słabym wzrostem i żółknięciem liści. Nie zaleca się stosowania świeżego obornika bezpośrednio przed siewem, stosując świeży nawóz organiczny, rośliny te uprawiamy w drugiej rotacji. Szpinak ma wysokie zapotrzebowanie na azot. Uprawy można więc nawieźć pogłównie, pierwszy raz w fazie 2-4 liści właściwych. W uprawach ekologicznych najlepiej stosować nawozy organiczne lub naturalne z serii BIO.

Szpinak powinien być systematycznie podlewany, ponieważ w okresach suszy wzrasta w nim zawartość azotanów. Dbanie o wilgotność i odchwaszczanie grządek to najważniejsze zadanie. I pamiętajmy, że w nocy często zdarzają się znaczne spadki temperatury, co oznacza, że włókninę wiosenną, jesienną lub folię cały czas warto mieć pod ręką.

Dwadzieścia dni po wysiewie, kiedy rośliny mają po 3-4 liście można wykonać przerywkę i usunąć najsłabsze z nich. Jeżeli są one wystarczająco rozwinięte, nie należy ich wyrzucać, tylko wykorzystać do spożycia, na sałatki lub kanapki. Taka przerywka dobrze zrobi pozostałym uprawom, które będą miały więcej miejsca na dalszy wzrost.

Po dwóch-trzech miesiącach szpinak ma już zazwyczaj 6-7 liści. Wtedy zaczynamy zbiór, stopniowo obrywając najbardziej rozwinięte liście. Zrywamy je rozpoczynając od największych liści na obrzeżu rozety, kończąc na wyrywaniu już całych roślin. Najlepiej robić to w godzinach porannych.

Najsmaczniejszy jest szpinak świeży, dlatego dobrze jest go przyrządzić bezpośrednio po zbiorze. Jeśli jednak zbiory są obfite, można go przechować w lodówce 2-3 dni lub zamrozić. Mrożenie pozwala cieszyć się własnymi uprawami przez cały rok i jest to jeden z najzdrowszych sposobów długotrwałego przechowywania produktów. Zbiór szpinakowych liści przeprowadza się zazwyczaj co 2-3 dni.

W uprawie jesiennej zbiory przedłuża się nawet na okres zimowy, niekiedy trzeba jedynie okryć rośliny iglastymi gałązkami lub agrowłókniną.

Jak już wspomniano, szpinak uprawia się jako przedplon lub poplon. Po szpinaku uprawianym na przedplon można sadzić np. warzywa kapustne na jesienny zbiór lub warzywa ciepłolubne, takie jak: pomidory, papryka i ogórki. Jako poplon szpinak może być wsiewany np. po grochu, wczesnych warzywach kapustnych lub wczesnej marchwi.

Nie powinien być on uprawiany w tym samym miejscu przed upływem 3-4 lat, pamiętajmy więc o zmianowaniu.

W uprawie współrzędnej szpinak zaleca się siać w towarzystwie cebuli, kalarepy, kapusty, fasoli i truskawek. Nie lubi za to bliskości buraków.

Szpinak może być atakowany m.in. przez takie choroby jak: mączniak rzekomy, szara pleśń alternarioza czy mozaika szpinaku.

Do szkodników żerujących na szpinaku można zaliczyć m.in. mszyce, pchełki, przędziorki czy śmietkę.

Należy więc systematycznie doglądać upraw i wykonać odpowiednie opryski, jeżeli zauważmy niepokojące objaw.

Udanych upraw!