Winorośl – jak sadzić, stanowisko i nawożenie
Winorośl – jak sadzić, stanowisko i nawożenie. Winorośl 🍇 to roślina, która daje przepyszne owoce i która może stać się bardzo ważnym elementem architektury ogrodowej. Będzie one tematem dzisiejszego filmu. Zapraszam! 🍇🍇🍇
Wczesną wiosną, w sklepach ogrodniczych mamy mnóstwo przeróżnych odmian winorośli. Różnią się one wytrzymałością na mróz i smakiem owoców. Jedne uprawia się głównie z przeznaczeniem na późniejsze przetwory, w tym np. na domową produkcję wina, inne na winogrona deserowe, do bezpośredniego spożycia, do deserów i wypieków. Zanim więc wybierzemy odpowiednią odmianę dla nas warto zgłębić temat, poczytać informacje o interesujących nas odmianach, których w internecie jest sporo lub zapytać zaufanego sprzedawcę w sklepie ogrodniczym.
Wybierając sadzonki warto też zwrócić uwagę na mrozoodporność danej odmiany. Jeżeli mieszkamy na terenie, gdzie zimą występują znaczne i długotrwałe spadki temperatury, lepiej jest wybrać bardziej odporną odmianę. Jeżeli mamy ogród w cieplejszym rejonie Polski i na dodatek jesteśmy w stanie znaleźć dla winorośli miejsce słoneczne, zaciszne, przy nagrzewającej się ścianie, która będzie jeszcze dodatkowo oddawać ciepło roślinom, możemy sobie pozwolić na posadzenie odmiany nieco bardziej ciepłolubnej.
Winogrona dobrze jest posadzić właśnie przy ścianie, przy altanie, płocie lub pergoli, do której potem ewentualnie będziemy mocować rosnące pędy. Ja na razie posadzę swoje sadzonki bez podpór. Ale trafią one tu niebawem.
Na razie wspomogę się palikami. W sklepach ogrodniczych i szkółkach możemy nabyć dwa rodzaje sadzonek, z gołymi korzeniami i chyba już częściej spotykane – w doniczkach. Te pierwsze można sadzić jesienią lub wczesną wiosną, te drugie – cały sezon. Dobrej jakości sadzonki mają dobrze rozwinięty system korzeniowy i kilka np. 3-4 silne oczka.
Sadząc winorośl, należy wykopać dołek o głębokości mniej więcej 40 cm. Na jego dnie można rozłożyć obornik, kompost lub wypełnić go żyznym podłożem, które dodatkowo można zasilić startową dawką nawozu do winorośli. Rośliny te dobrze rosną w ziemi o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie, między 6 i 6-5 do ok 7 pH. Jeżeli gleba w naszym ogrodzie jest zbyt kwaśna, należałoby wcześniej uregulować jej odczyn np. wapnem nawozowym. Nawóz do winorośli przed sadzeniem stosuje się w dawce ok. 0,2 kg na 1 metr kwadratowy, w przypadku winorośli już rosnących należy kierować się wskazówkami na opakowaniu dotyczącymi wielkości uprawy i terminu nawożenia.
W winnicach krzewy sadzi się w rozstawie zazwyczaj metra – półtora. Ja posadzę swoje winorośle nieco gęściej, w rozstawie ok 70 cm, ponieważ z czasem chciałabym, aby porastały one ścianę domu, albo poprowadzę je po pergoli, która może tutaj stanie. Decyzja jeszcze nie została podjęta. Będą to więc krzewy nie tylko użytkowe, ale także dekoracyjne, stanowiące element architektury ogrodowej.
Winorośle sadzi się zazwyczaj dość głęboko, ale przy sadzonkach doniczkowych można się kierować głębokością, w jakiej rośliny rosły do tej pory w pojemniku. Aby nie wyłamać pąków podczas wiosennego sadzenia, dobrze jest obchodzić się z sadzonkami ostrożnie. Po sadzeniu winorośle dokładnie podlewamy.
To winorośl, którą dostałam w prezencie i pochodzi z ciepłego rejonu Morza Śródziemnego. Eksperymentalnie uprawiam ją w szklarni, w donicy, ponieważ nie jest w stanie przetrwać dużych spadków temperatury zimą i ogólnie preferuje cieplejszy klimat. Ona również wymaga już przesadzenia.
Winorośl może być uprawiana w donicy, np. na balkonie, jednak taka uprawa, jak to uprawa pojemnikowa, wymaga od nas więcej uwagi. Przyjmuje się, że docelowa wielkość donicy dla jednej sadzonki winorośli powinna mieścić od 120 do 200 litrów ziemi i mieć co najmniej 50-60 cm głębokości. Na razie moja sadzonka będzie rosła w mniejszej donicy, może w przyszłym roku trafi już do docelowej i może znajdzie się już dla niej stałe miejsce w szklarni.
W uprawie doniczkowej w szczególny sposób musimy pamiętać o podlewaniu i nawożeniu roślin, w tym winorośli. W ograniczanej doniczką ilości ziemi szybciej wyczerpują się składniki odżywcze, szybciej też taka ziemi przesycha, zwłaszcza jeżeli pojemnik jest czarny, bo wtedy szybciej się nagrzewa. Zatem konewkę lub wąż ze zraszaczem oraz wybrany nawóz warto mieć pod ręką.
Oprócz uprawy warzyw, zachęcam też do uprawy różnych roślin owocowych, zwłaszcza tych, które lubimy najbardziej. I zachęcam do oglądania kolejnych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” oraz pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/