Wysiew ziół w marcu
Wysiew ziół w marcu. Podczas marcowych wysiewów nie zapominajmy o ziołach. ? Wiele z nich możemy o tej porze wysiać na rozsady. Jak to zrobić? I jakie to zioła? O tym jest dzisiejszy film. Zapraszam!
Zioła może posadzić naprawdę każdy. To jedne z najłatwiejszych roślin w uprawie, a dzięki nim potrawy smakują wyjątkowo. Ponadto większość ziół działa na nasz organizm pro zdrowotnie, np. przyspieszają trawienie. Mogą rosnąć bezpośrednio w gruncie w przygotowanych dla nich zielnikach lub na grządkach, nawet między warzywami lub na brzegach rabat. Doskonale sprawdzą się także jako rośliny doniczkowe, jeżeli nie mamy już miejsca w warzywniku lub chcemy je mieć pod ręką na tarasie lub balkonie.
Jako pierwsze w sezonie na rozsady wysiewać możemy np. melisę i trawę cytrynową. Po ich nasiona możemy sięgnąć już w lutym. Na początku marca jeszcze nie jest za późno, by posiać te rośliny. Ponadto marzec to dobry miesiąc, żeby wysiać majeranek, którego chętnie używamy przygotowując potrawy polskiej kuchni. Wysiewać o tej porze możemy też pietruszkę liściową, w różnych odmianach, mniej lub bardziej dekoracyjnych, ale wszystkich smacznych i zdrowych.
Z kolei w potrawach kuchni śródziemnomorskiej nie powinno zabraknąć bazylii, w sklepach dostępne są nasiona tej rośliny w naprawdę wielu odmianach, może być to np. tradycyjna bazylia właściwa, bazylia sałatkowa o większych liściach, bazylia cytrynowa, cynamonowa, czerwono listna, piccolino lub grecka. Bazylię możemy siać na rozsady od marca do kwietnia lub w drugiej połowie maja bezpośrednio do gruntu. Kolejnym ziołem do wysiewu może być szczypiorek, aczkolwiek jeżeli zależy nam na szybkich zbiorach, to możemy też w sklepach ogrodniczych nabyć wiosną gotowe sadzonki. W marcu możemy wysiewać też kminek oraz stewię, której wysuszone i sproszkowane liście mogą zastąpić nam cukier.
Z siewu możemy uprawiać też m.in. oregano, tymianek, lubczyk, miętę i inne zioła. Niektórzy wysiewają je już w marcu, a będę je wysiewać w kwietniu.
Pora przejść do bardziej szczegółowych informacji o marcowym wysiewie wybranych roślin zielnych dla wszystkich zainteresowanych tym tematem.
Rozsadę ziół przygotowujemy dokładnie tak samo jak rozsadę warzyw lub kwiatów. Potrzebne są tego pojemniki np. plastikowe po produktach spożywczych lub niewielkie doniczki, wielodoniczki czy specjalistyczne kuwety do wysiewu. Warto je opisać, żeby nie pomylić upraw. Wszystkie pojemniki powinny mieć otwory drenażowe na dnie.
Wypełniamy je podłożem do wysiewu, najbezpieczniej jest użyć dedykowanej, specjalistycznej ziemi do siewu, która ma odpowiednią strukturę i jest wolna od szkodników oraz patogenów chorobotwórczych. Następnie ją wyrównujemy i delikatnie uklepujemu, po czym możemy przejść do wysiewów.
Majeranek ma bardzo drobne, niewielkie nasiona. Rozmieszczamy je rzutowo w wybranym pojemniku i nie przykrywamy ich ziemią lecz jedynie dociskamy do podłoża. Jeżeli nie mamy miejsca na rozsadę majeranku, a chcemy go uprawiać w ogrodzie, możemy go także wysiać wprost do gruntu, ale dopiero w drugiej połowie kwietnia lub na początku maja. W cieple naszych domów majeranek powinien wykiełkować po 7-14 dniach. Gdy podrośnie, możemy go przepikować grupami do wybranych doniczek lub kępami posadzić na grządce.
Pietruszka naciowa ma nieco większe nasiona, po ich wysianiu możemy je potraktować tak samo jak majeranek i pozostawić na powierzchni lub przysypać niewielką cienką warstwą ziemi do wysiewu. Odmiany o liściach karbowanych są bardzo dekoracyjne i trwalsze od liści odmian gładkich. Natomiast tradycyjne liście pietruszki naciowej są delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Ciekawostką jest to, że nać pietruszki jest bardzo bogatym źródłem witaminy C. Żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy zjeść łyżkę stołową natki pietruszki. Warto dla niej więc znaleźć miejsce w ogrodzie lub na balkonie.
Szczypiorek to tradycyjny dodatek do jajek lub twarożku, jest to roślina wieloletnia, więc raz wysiana będzie się rozrastać w wybranym dla niej miejscu w ogrodzie, a uprawiany w doniczce przetrwa każdą zimę, mróz jej niestraszny. Nasiona ziół często oferowane są na tzw. krążkach, czasami też na taśmach. Pamiętajmy, że w ich przypadku musimy zwrócić szczególną uwagę na utrzymanie wysokiej wilgotności podłoża do czasu wykiełkowania roślin. Tradycyjne nasiona umieszczamy rzutowo na podłożu w wybranym pojemniku. Celulozowe krążki z nasionami szczypiorku należy przysypać 2-3 milimetrową warstwą ziemi. Nieco cieńszą, delikatniejszą warstwą można też przysypać zwykłe nasiona.
Kminek nie jest aż tak popularnym ziołem jak szczypiorek, ale też można go zaprosić do ogrodowego zielnika. Przyda się jako przyprawa do doprawiania potraw z serem lub mięsem. Bywają one ciężkostrawne, a kminek pomaga w trawieniu. Nasiona są nieco większe niż w przypadku pietruszki czy szczypiorku, przysypujemy je więc 2-3 milimetrową warstwą ziemi do wysiewu.
A kto kocha pomidory, z pewnością znajdzie też miejsce w swoim warzywniku dla bazylii. Najbardziej popularna jest odmiana bazylii właściwej, którą często w świeżej postać możemy nabyć w marketach. Ale mając swój własny kawałek ogródka przy domu lub na balkonie możemy też sięgnąć po inne odmiany, np. sałatkową o zdecydowanie większych liściach, cytrynową, o cytrynowym świeżym aromacie, cynamonową o zapachu jak nietrudno się domyślić cynamonu, czerwnolistną, bardzo dekoracyjną, zwłaszcza gdy jest młoda oraz drobnolistną grecką lub w odmianie piccolino. Te dwie ostatnie osobiście lubię najbardziej. Są to odmiany, które zawsze rosną bezproblemowo, są tak samo smaczne jak bazylia właściwa, a mają bardziej zwarto pokrój i zawsze przepięknie się rozkrzewiają, zwłaszcza wtedy, gdy są często przycinane.
Nasiona bazylii możemy pozostawić na powierzchni podłoża bez przykrywania lub przysypać je bardzo cienką warstwą ziemi.
Po wysiewie, całość podlewamy za pomocą rozproszonego strumienia, tak, żeby woda nie wymyła drobnych nasion, zwłaszcza majeranku. Żeby nie zagłębiły one się zanadto w podłożu, bo mogą nie mieć wtedy siły, żeby się wybić. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą opryskiwacza. Żeby utrzymać odpowiednią wilgotność podłoża, co jest szczególnie ważne, gdy wysiane przez nas nasiona pozostają na powierzchni, dobrze jest przykryć rozsady szybą, folią lub umieścić w mini szklarni, którą możemy np. stworzyć z plastikowego pojemnika po produktach spożywczych. Należy wtedy pamiętać o codziennym wietrzeniu rozsad przez kilka lub kilkanaście minut. Jeżeli zauważymy, że podłoże zaczyna przesychać, należy je od razu zwilżyć.
I to wszystko na dziś. Zapraszam do oglądania kolejnych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” i pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/