Buraki od wysiewu po zbiory. Jak uprawiać buraki?

Buraki od wysiewu po zbiory. Jak uprawiać buraki? – W ogrodach możemy uprawiać buraki liściowe oraz buraki ćwikłowe. Dziś zajmiemy się tą bardziej znaną, drugą grupą warzyw. W ich przypadku, oprócz wyrośniętego korzenia, spożywa się też młode rośliny w całości, nazywane botwiną.

A jeżeli chodzi o zgrubienie korzenia, to możemy wybrać odmiany o różnych kształtach: kulistym, płasko-kulistym, podłużnym czy cylindrycznym. Ponadto dostępne są odmiany wczesne, średniowczesne, średnio późne i późne.

Zapraszamy do naszego sklepu 🙂 https://sklep.ogrodnacodzien.pl/

Ale nawet z wysiewem wczesnych odmian buraków czekamy do ustania wiosennych przymrozków, ponieważ młode buraki są wrażliwe na zimno. Zbyt niskie temperatury na początku uprawy powodują, że rośliny kwitną za wcześnie, ze szkodą dla jakości korzeni. Dlatego buraki wysiewamy zazwyczaj od kwietnia do połowy czerwca, bezpośrednio do gruntu.

2 tygodnie przed siewem dobrze jest użyźnić glebę wybranym nawozem lub kompostem. Grządkę odchwaszczamy i lekko spulchniamy, żeby ją napowietrzyć. Wierzchnią warstwę możemy też delikatnie przekopać pazurkami. Grabiami wyrównujemy powierzchnię zagonów i jeżeli mamy zamiar wykonać siew rzędowy, wyznaczamy rzędy. Jeżeli ktoś chce mieć zachowane idealne linie w warzywniku może sięgnąć po paliki ze sznurkiem i w ten sposób wyznaczać grządki oraz miejsca siewu. Jeżeli nie zależy nam na idealnej linii prostej, możemy miejsca siewu wyznaczyć na „oko”.

Nasiona umieszczamy w rowkach o głębokości centymetra lub dwóch i oddalonych od siebie o mniej więcej 20-30 cm. Są one dość duże, nie ma więc większego problemu z ich równomiernym rozmieszczeniem. Następnie rowki zasypujemy, ubijamy i dokładnie podlewamy. Gdy rośliny mają 4-5 liści, przerywamy je, pozostawiając najsilniejsze siewki co mniej więcej 10-15 cm, lub gęściej, jeśli mamy zamiar zbierać botwinę. Jeżeli mamy miejsce na innych zagonach, najładniejsze z wyrwanych siewek możemy też przepikować. Robimy to od razu, żeby dobrze się przyjęły.

Od siewu do zbioru korzeni potrzeba około 3 miesięcy dla odmian wczesnych i 4 – 5 miesięcy dla odmian późniejszych. W kwietniu wysiewa się zazwyczaj buraki przeznaczone na wczesny zbiór, w tzw. pęczkach. Na zbiór wyrośniętych korzeni, zazwyczaj przeprowadza się siew w maju i czerwcu.

Buraki kiełkują w temperaturze powyżej 8 stopni Celsjusza po 10-14 dniach. Jak już wspomniano, długotrwałe chłody w początkowym okresie wzrostu buraka powodują przedwczesne wybijanie w pędy nasienne, czyli tworzenie pośpiechów.  Optymalna temperatura wzrostu buraka wynosi 15-18 stopni.

Może być on uprawiany w każdej glebie, z wyjątkiem gleby kwaśnej. Najlepsze plony uzyskuje się na glebach piaszczysto-gliniastych, bogatych w próchnicę i wapń. Optymalna wartość pH gleby do uprawy tych warzyw mieści się w granicach od 6 do 7 pH. Gdy gleba jest zbyt zasadowa buraki mogą cierpieć na różnego rodzaju choroby, m.in. na suchą zgniliznę korzeni i zgorzel liści sercowych.  Rośliny te mają średnie wymagania nawozowe, ale są wrażliwe na niedobór boru i magnezu, dlatego warto je odżywiać nie tylko przedsiewnie, ale również pogłównie. Wysiewa się je w drugim lub trzecim roku po oborniku. Należą do roślin warzywnych wrażliwych na zakwaszenie gleby, jednocześnie jednak nie mogą być uprawiane bezpośrednio po jej zwapnowaniu.

Wymagania wodne buraka są dość wysokie, zwłaszcza od momentu siewu do wytworzenia 2-3 liści oraz w drugiej połowie wegetacji, gdy korzeń silnie się rozrasta. W razie silnych upałów, latem, buraki trzeba regularnie podlewać, inaczej stają się twarde, włókniste i stracą swój słodkawy smak. Najlepiej rosną w lata chłodne o dostatecznej ilości opadów.

Buraki ćwikłowe mają też duże wymagania świetlne, dlatego powinniśmy znaleźć dla nich miejsce w słońcu. Oprócz podlewania w ich pielęgnacji musimy pamiętać również o odchwaszczaniu.

Od lipca wyrywamy je w miarę potrzeb. Botwinę można zbierać mniej więcej po 55-65 dniach od wysiewu, po kolejnym miesiącu lub dwóch możemy wyrywać już korzenie.

Ostatni zbiór buraków przeprowadzamy najlepiej w słoneczny dzień, przed pierwszymi mrozami, zazwyczaj w październiku lub na początku listopada. W skrzynce wypełnionej piaskiem, w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu, mogą być przechowywane naprawdę długo, nawet aż do wiosny, pod warunkiem, że podczas zbiorów nie zostały uszkodzone. Korzystne warunki przechowywania stwarzają temperatury od 3 do 4 stopni Celsjusza. W cieplejszym otoczeniu bulwy buraków mogą wypuścić pędy, a wtedy same się kurczą. Buraki nadają się też na przetwory.

W związku z tym, że buraki wysiewa się dość późno, przedplonem dla nich może być wczesna kapusta, wczesny kalafior, groch lub sałata.

Z uwagi na szkodniki i choroby nie należy uprawiać buraków rok po roku w tym samym miejscu, ani w miejscu, gdzie wcześniej rosły warzywa z tej samej rodziny botanicznej, np. po szpinaku lub innych warzywach korzeniowych.

W uprawie współrzędnej buraki mogą być np. siane w bezpośrednim są sąsiedztwie cebuli, pora, pomidorów czy wcześniej już wspomnianych warzyw kapustnych, sałaty i grochu.

Buraki mogą być atakowane m.in. przez takie choroby jak: sucha zgnilizna korzeni, zgorzel liści sercowych, mączniak rzekomy i mączniak prawdziwy, chwościk buraka, parch czy alternarioza.

Do szkodników żerujących na burakach zalicza się m.in. śmietkę ćwiklankę, pchełkę burakową, mątwiki burakowe, pędraki, drutowce, rolnice i mszyce.

Należy regularnie doglądać i sprawdzać stan buraków oraz w razie potrzeby wykonać odpowiednie zabiegi lub opryski.