Cebula – 10 zasad uprawy cebuli

Cebula – 10 zasad uprawy cebuli o których należy pamiętać od wysiewu lub sadzenia dymki do zbioru. O czym nie możemy zapomnieć, planując uprawę cebuli w warzywniku? Odpowiedź na to pytanie w dzisiejszym filmie. Zapraszamy!

Pierwsza WYSIEW

Cebulę możemy uprawiać z wysiewu lub z dymki. Wysiew można przeprowadzać bezpośrednio do gruntu na przełomie marca i kwietnia. W lutym i marcu natomiast można wysiewać tę roślinę na rozsady. Kiełkowanie nasion następuje w temperaturze już 6 stopni Celsjusza, oczywiście w cieplejszych warunkach również. Do wyboru mamy odmiany wczesne, do bezpośredniego spożycia oraz późne przeznaczone do dłuższego przechowywania zimą oraz odmiany średniowczesne i średnio późne o różnych kolorach i różnym smaku.

Zasada druga PIKOWANIE

Pikowanie cebuli nie jest konieczne, chyba że przeprowadziliśmy wczesny wysiew i należy rośliny rozsadzić ze względu na brak miejsca do dalszego rozwoju. W okresie rozwoju liści i systemu korzeniowego najbardziej optymalna temperatura dla cebuli to 10-16 stopni Celsjusza. Przygotowanie rozsady trwa zazwyczaj 50-60 dni. Jeżeli wysiew przeprowadzimy pod koniec lutego lub na początku marca, to sadzenie na miejsce stałe przeprowadza się w drugiej połowie kwietnia.

Po trzecie PRZYGOTOWANIE GLEBY

Przed sadzeniem lub sianiem cebuli na grządce, warto ją najpierw przygotować, odchwaścić i użyźnić. Na glebach słabszych uprawia się to warzywo w pierwszym roku po oborniku, na glebach lepszych – w drugim. Ponadto ziemia powinna być próchniczna i przepuszczalna, łatwo nagrzewająca się, o odczynie 6,5 – 7 pH.

Zasada czwarta SADZENIE I SIEW

Jeżeli sadzimy rozsadę cebuli, to zagłębiamy ją mniej więcej tak samo, jak rosła do tej pory lub nieznacznie głębiej. Jeżeli wysiewamy ją bezpośrednio na grządce to robimy to w około centymetrowych rowkach oddalonych od siebie o mniej więcej 30-40 cm. Jeżeli sadzimy dymkę, to wierzchołki cebul powinny nieznacznie wystawać nad ziemię. Rozstawa zależy od naszych późniejszych planów. Gdy chcemy na bieżąco zbierać cebulę na szczypior, to możemy posadzić cebulę gęściej. Na rozwój samej części podziemnej między cebulami powinna być odległość ok. 10 cm.

Piąta zasada MIEJSCE UPRAWY

Warzywo to najlepiej rośnie w miejscach słonecznych, gdy wiosna jest wczesna, chłodna i wilgotna, a lato umiarkowanie gorące i suche. Dla cebul późnych wskazana byłaby jeszcze ciepła jesień. Jak już wspomniano, podczas rozwoju korzeni i liści, najlepsza temperatura dla cebuli to 10-16 stopni Celsjusza, a w czasie tworzenia i rozrostu cebul, najbardziej optymalna temperatura to 16-21 stopni.

Po szóste NAWOŻENIE I PODLEWANIE

Cebula jest wrażliwa na brak wapnia i potasu. Jeżeli obawiamy się, że w glebie ma za mało wartości odżywczych, można nawieźć ją pogłównie wybranym nawozem lub kompostem. Warto pamiętać jednak, że nadmiar azotu w glebie przedłuża okres wegetacji tej rośliny i obniża jej trwałość podczas przechowywania. O podlewanie cebuli należy dbać zwłaszcza bezpośrednio po wysiewie lub sadzeniu oraz w pierwszym etapie rozwoju. Gdy zawiążą się już cebule latem, podlewanie można ograniczyć, chyba że jest bardzo upalnie i sucho.

Zasada siódma ODCHWASZCZANIE

Jak zawsze dbamy też o odchwaszczanie, żeby rosnące warzywa nie musiały konkurować o wodę i składniki pokarmowe z innymi roślinami.

Punkt ósmy  ZMIANOWANIE I PRZEDPLONY

Cebula z dymki jest doskonałym warzywem uprawianym na przedplon. Cebule późne mogą być sadzone po rzodkiewkach, sałacie, groszku i bobie. Czas zmianowania, czyli uprawy na tej samej grządce, to 3-4 lata, ze względu na możliwą obecność szkodników o patogenów chorobotwórczych atakujących warzywa cebulowe.

Zasada dziewiąta UPRAWA WSPÓŁRZĘDNA

W uprawie współrzędnej najbardziej znana jest cebula z tego, że warto ją uprawiać w międzyrzędach z marchwią. Dobrze też sadzić ją np. w towarzystwie pietruszki, a także pomidorów. Nie zaleca się jej uprawy w pobliżu buraków, które pobierają znaczne ilości składników odżywczych potrzebnych cebuli.

I dziesiąta zasada DOGLĄDANIE I CZAS ZBIORU

Regularnie sprawdzajmy czy nie widać na naszych warzywach objaw chorób lub żerowania szkodników. W razie konieczności należy wykonać odpowiednie zabiegi lub opryski. Cebulę uprawianą na szczypior zbieramy w miarę potrzeby od wczesnej wiosny do końca lata. Dojrzałe cebule zbiera się zazwyczaj w drugiej połowie lata i wczesną jesienią, gdy szczypior zaczyna się załamywać. Jeżeli nie ma zapowiadanych opadów deszczu, można je wyrwane pozostawić na grządce, żeby przeschły.

Cebulę na szczypior i na tzw. cebulę z dymki może uprawiać każdy, bo możemy to robić również w pojemnikach i donicach na balkonach lub tarasach. Jest to bardzo wdzięczna roślina w uprawie. Życzymy więc sukcesów i przyjemności w uprawie cebuli. I zapraszamy do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/