Kalarepa wysiew – sprawdzone metody wysiewu
Kalarepa wysiew – sprawdzone metody wysiewu. Jak wysiewać kalarepę na rozsady? To temat dzisiejszego odcinka z cyklu „Ogród Warzywny”. To warzywo najczęściej uprawia się na przedplony lub poplony, warto więc pomyśleć o kalarepie już teraz. Zapraszamy!
Krokiem pierwszym jest oczywiście wybór nasion. Możemy uprawiać kalarepę z tradycyjnym zielonym kolorze lub w kolorze fioletowym. Są odmiany wczesne , średnio wczesne, jak ta moja kalarepa zielona, odmiany średnio późne i późne. Odmiany wczesne i średnio wczesne wysiewa się od lutego do kwietnia, a późne w kwietniu i maju. Na zbiory możemy liczyć po ok. 5-7 tygodniach od posadzenia rozsady do gruntu, a czas przygotowania tej rozsady, to zazwyczaj 30-45 dni. To stosunkowo krótki okres wegetacji, dlatego to warzywo uprawiane jest zazwyczaj na przedlony lub poplony.
Warto pamiętać, że kalarepa jest rośliną jadalną w całości. Najczęściej spożywamy jej zgrubienia łodyg, ale wykorzystywać w kuchni możemy też jej liście. Dodawać np. do sałatek, zwłaszcza gdy są młode.
Gdy już przygotujemy sobie nasiona, przygotować należy też pojemniki, podłoże do wysiewu oraz wodę do podlania.
Ja jak zwykle w tym sezonie wykorzystuję plastikowe, płaskie pojemniki po produktach spożywczych. Skoro już znalazły się u mnie w domu, to dam im drugie życie i ograniczę zakup innych plastikowych produktów. W takich pojemnikach koniecznie musimy zrobić otwory na dnie, ja swoje zrobiłam nożyczkami, a także zadbać o to by były one czyste. I z tego typu pojemników potem będę młode siewki przepikowywać do doniczek, gdy będą miały 2-3 liście właściwe. Jeżeli ktoś chce uniknąć pikowania, to może wysiać kalarepę do wielodoniczek, pojedynczo, po jednym nasionku. Jeżeli uprawiamy więcej niż jedną odmianę, warto opisać swoje pojemniki.
Ważne jest także podłoże, jakiego użyjemy do wysiewu. Tu znowu powtórka z poprzednich odcinków o wysiewie warzyw. Nie może być to zwykła ziemia z ogrodu, ponieważ mogą się w niej znajdować patogeny chorobotwórcze lub szkodniki. Dostępne są w sklepach ogrodniczych gotowe do użycia podłoża do siewu i pikowania o odpowiedniej, drobnej strukturze, z domieszką piasku lub pelitu, poprawiającymi przepuszczalność, czyste i lekkie. W tego typu podłożu kalarepa kiełkuje bez problemu.
Gdy już wypełnimy nim nasze pojemniki, należy je wyrównać i możemy przystąpić do wysiewu. Nasiona kalarepy są średniej wielkości, jeżeli chodzi o nasiona różnych warzyw, okrągłe, można je dość łatwo rozmieścić na ziemi w takiej rozstawie jaką zaplanowaliśmy. Nie powinna być ona zbyt gęsta, żeby nie było potem problemu z pikowaniem. Kalarepę można zresztą wysiewać w mniejszych ilościach, ale np. co 2-3 tygodnie, żeby przedłużyć jej zbiór, bo zazwyczaj spożywamy ją na surowo i niepotrzebna jest nam jej większa ilość w jednym momencie, jak np. w przypadku ogórków, które przeznaczamy na przetwory.
Nasiona kalarepy przykrywamy niewielką warstwą podłoża do wysiewu, 3-5 milimetrową. Delikatnie uklepujemy i podlewamy rozproszonym strumieniem wody, żeby nie wymyć nasion. Żeby nie znalazły się na podłożu, chociaż kalarepa wtedy też wykiełkuje, ale nie będzie tak stabilnie ukorzeniona, jak w przypadku przysypania. Ważniejsze, żeby nasiona nie zagłębiły się zanadto, bo wtedy mogą mieć trudności z kiełkowaniem, przebiciem się przez zbyt grubą warstwę ziemi.
Przez następne dni, należy dbać o stałą wilgotność podłoża. Dlatego rozsady przykrywa się szybą lub kawałkiem folii, do czasu pojawienia się wschodów. W przypadku folii, pamiętajmy o codziennym wietrzeniu.
Kalarepa kiełkuje szybko, pojawia się już często po 2-3 dniach. W przypadku wczesnych lutowych i marcowych wysiewów, w cieple naszych domów, ma tendencję do wyciągania się w kierunku światła. Jeżeli więc mamy taką możliwość warto ją po wykiełkowaniu przenieść w jasne, ale chłodne miejsce. Nadmierne wyciągnięcie roślin można też skorygować delikatnie podczas pikowania, zagłębiając je nieco bardziej w podłożu niż rosły do tej pory. Należy to jednak zrobić umiejętnie, żeby zgrubienie łodygi mogło się bez problemu wytworzyć.
Jak to dokładnie zrobić, opowiem w odcinku o pikowaniu kalarepy, gdy już moje odpowiednio podrosną. Zapraszam więc do śledzenia kanału OGRÓD NA CO DZIEŃ i oglądania naszych kolejnych filmów.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/