Fasolka szparagowa. Kiedy wysiewać fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa. Kiedy wysiewać fasolkę szparagową? Jak ją potem uprawiać? I jakie są jej odmiany? Przypomnienie tych informacji jest tematem dzisiejszego filmu z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszam!
Fasolka szparagowa to niezwykle wartościowa i niezwykle łatwa w uprawie roślina. Podczas gdy jej strąki, w sezonie, w sklepach ogrodniczych są dość drogie i często także niezbyt nieładne, tak na roślinach wysianych w przydomowym ogródku, a nawet w większej donicy na tarasie czy balkonie, będą zawiązywały się bez problemu, będą soczyste i smaczne i z pewnością będziemy mieli co zbierać. Ponadto zaletą własnej uprawy fasolki szparagowej jest to, że mamy mnóstwo odmian do wyboru.
Możemy wysiać fasolkę o strąkach w kolorze żółtym, zielonym lub fioletowym, o tradycyjnym kształcie strąków lub o strąkach bardziej spłaszczonych czy też długich a cienkich. Możemy sięgnąć po nasiona odmian karłowych lub tycznych. Warto pamiętać, że fioletowe strąki po ugotowaniu zmienią kolor na zielony, żółte pozostaną żółte. Są odmiany, które szczególnie nadają się do uprawy pojemnikowej, ale praktycznie wszystkie karłowe fasolki szparagowe w większych, np. 50 litrowych czy jeszcze bardziej obszernych donicach można wysiewać.
Fasolka szparagowa zaliczana jest do ciepłolubnych roślin warzywnych, tak samo jak ogórki i inne warzywa dyniowate czy pomidory i inne warzywa psiankowate, dlatego wysiewa się ją, bezpośrednio do gruntu lub przygotowanych wcześniej donic, zazwyczaj dopiero po tzw. „zimnych ogrodnikach”, gdy minie już ryzyko nocnych przymrozków, których młode kiełkujące dopiero roślinki by nie przetrwały. Mając pewność, że czas chłodów już minął, można wysiać ją nieco wcześniej. O nieco wcześniejszy, np. kwietniowy siew, można pokusić się też wtedy, kiedy planujemy uprawę fasolki pod osłonami, w szklarniach, tunelach foliowych, czy pod agrowłókniną, zwłaszcza na początkowym etapie uprawy.
Fasolkę szparagową możemy wysiewać rzędowo lub gniazdowo. W przypadku odmian tycznych musimy zadbać o podpory lub wybrać miejsce przy płocie czy ścianie. Przed siewem oczyszczamy grządki z resztek roślin i chwastów, wzruszamy, spulchniamy i wyrównujemy glebę. Przygotowujemy niewielkie rowki w przypadku siewu rzędowego lub dołki w przypadku siewu gniazdowego, o głębokości 2-4 cm. Zalecane odstępy między rzędami fasolki szparagowej karłowej to 30-40 cm, a w przypadku fasolki tycznej to 70-80 cm. W siewie rzędowym nasiona umieszczamy co 3-4 cm, w siewie gniazdowym, do każdego dołka wrzucamy po 3-4 nasiona. Następnie je zasypujemy i lekko ugniatamy po czym podlewamy delikatnym strumieniem, żeby nie wymyć nasion.
Fasolkę szparagową możemy wysiewać w kilku terminach, np. co 2 tygodnie, od maja do połowy, a czasami nawet końca lipca. Dzięki temu wydłużymy okres jej zbioru do pierwszych przymrozków. Roślina ta dobrze rośnie w ciepłej, próchnicznej glebie. Podobnie jak inne rośliny bobowate wiąże azot z powietrza, ma więc niewielkie wymagania dotyczące nawożenia azotowego.
Najlepiej rośnie w miejscu pełni nasłonecznionym, ale poradzi sobie też w półcieniu. Musimy się jednak wtedy liczyć z nieco mniejszymi plonami. Fasolka szparagowa kiełkuje w temperaturze ok. 11-15 stopni Celsjusza. Optymalna temperatura dla jej rozwoju to 20-25 stopni Celsjusza.
W dalszej kolejności wystarczy już dbać o podlewanie, jeżeli ilość opadów jest niewystarczająca. Szczególnie latem, w czasie upałów. Przesuszenie roślin w tym czasie może powodować opadanie kwiatów, tym samym przyczyniają się do zmniejszenia plonu. Nawożenie pogłówne fasolki szparagowej zazwyczaj nie jest konieczne. Można wcześniej zasilić grządkę przedsiewnie wybranym nawozem lub kompostem. Zaleca się ją uprawiać w trzecim roku po oborniku, a na glebach ubogich – w drugim roku po oborniku. Warto też przez cały okres wegetacji dbać o regularne odchwaszczanie i doglądanie pod kątem chorób i występowania szkodników.
Aczkolwiek fasolka szparagowa nie jest chorowitą rośliną, a raczej odporną i bezproblemową. Mniej więcej 10-12 tygodni po wysiewie rozpoczynamy możemy już zazwyczaj przeprowadzać pierwszy zbiór karłowej fasolki szparagowej. Odmiany tyczne potrzebują nieco więcej czasu. Strąki zrywamy gdy osiągną już one od 10 do 15 cm długości, a nasiona wewnątrz są jeszcze słabo wykształcone. Można to poznać przełamując strąk. W miejscu przełamania powinna być równa powierzchnia, a strąk powinien być soczysty, nie przeschnięty.
Od pierwszego zbioru warto przeglądać grządkę z fasolką co 2-3 dni, aby zerwać strąki w odpowiednim momencie. Na pełny zbiór potrzeba mniej więcej od 2 do 3 tygodni, dlatego zaleca się wysiewanie tej rośliny etapami. Nie dotyczy to odmian tycznych. Dla nich czas zbioru jest dłuższy. Te odmiany są bardziej plenne, tu strąki możemy zrywać mniej więcej przez 6 tygodni.
Nie pozostaje nic innego, jak zachęcić do własnoręcznej uprawy fasolki szparagowej. Naprawdę warto. I zapraszam do oglądania kolejnych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” oraz pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/