Groszek pachnący – uprawa i wysiew

Groszek pachnący jest rośliną jednoroczną. Pochodzi z Włoch, a dokładniej z Sycylii i jest pnączem o delikatnych wąsach czepnych, którymi przytwierdza się do podpory. Istnieją również odmiany karłowe, które nie wymagają podpory i które nadają się np. do skrzynek kwiatowych.

Groszek pachnący ceniony jest przede wszystkim za niepowtarzalny zapach. Poszczególne odmiany różnią się m.in. barwą kwiatów, długością szypułek i siłą wzrostu. Nasiona wysiewa się w okolicach marca. Warto je wcześniej namoczyć przez 24 godziny. Młode rośliny wymagają żyznego podłoża i częstego podlewania.

Groszek pachnący najlepiej rośnie i kwitnie w miejscach słonecznych i osłoniętych. Warto zapewnić mu ochronę przed silnymi wiatrami. Pąki kwiatowe mogą opadać, jeżeli podłożę będzie zbyt suche lub wystąpią znaczne wahania temperatury. Groszek może być atakowany przez mszyce.

Różnobarwne kwiaty groszku pachnącego przez całe lato roztaczają wokół siebie delikatną, niezwykle przyjemną woń. Są niezwykle urokliwe. Nadają się na kwiat cięty.