Jakie warzywa siać w lutym?
Jakie warzywa siać w lutym? Jakie warzywa można, a nawet trzeba wysiać w lutym, jeżeli chcemy uprawiać je w tym roku w warzywniku? Przypomnienie tych informacji jest tematem dzisiejszego filmu z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszam!
Dla wielu ogrodników sezon rozpoczyna się w lutym, od przygotowania pierwszych rozsad warzyw i czasami również od pierwszych wysiewów w warzywniku bezpośrednio na grządki. Po które nasiona sięgamy w pierwszej kolejności? To moje propozycje na tegoroczne lutowe wysiewy.
Jak zawsze, produkcję rozsad warzywnych zaczynam od selera. To jedyne warzywo korzeniowe, którego nie wysiewamy wprost do gruntu, ale które musi być uprawiane z rozsady, ze względu na długi okres wegetacji. Sam proces kiełkowania jest długi i trwa mniej więcej 3-4 tygodnie. Zatem jak pojawią się młode roślinki będzie już marzec, kiedy dzień jest coraz dłuższy i kiedy sadzonki nie będą już tak narażone na wyciąganie się do światła. Głównie ze względu na długi okres wegetacji tej rośliny. Do wyboru mamy całkiem sporo odmian selera. O tej porze oprócz selera korzeniowego, wysiewamy też seler naciowy i seler listkowy.
Komu brakuje w ogrodzie lub na balkonie czy tarasie ziół, może też sięgnąć już po nasiona szczypiorku, trawy cytrynowej oraz melisy. To rośliny zielne, które można wysiewać już lutym.
Kolejnym warzywem, którego rozsadę można przygotować w lutym i tym samym przyspieszyć jego plony jest por. Są dostępne jego różne odmiany, wczesne i późne, wszystkie można siać już teraz, ponieważ w czasie późniejszego pikowania można zagłębić rośliny w ziemię bardziej niż miało to miejsce na początku. Dzięki temu uzyskujemy dłuższą białą część warzywa i a podczas wstępnej uprawy nie musimy się obawiać, że roślinki będą zbyt wybujałe. Kto nie ma czasu lub musi oszczędzać miejsce dla rozsad innych roślin, może por wysiać także wprost do gruntu w okolicach kwietnia.
Pod koniec lutego można wysiać na rozsadę także cebulę. Można to zrobić w ciepłym domu i potem przenieść rozsadę w chłodniejsze miejsce, do szklarni, pod tunel lub do ogrodu, jeżeli temperatura oscyluje już w granicach ok. 10 stopni Celsjusza. Można też cebulę w marcu wysiać od razu w chłodnym inspekcie, czy nawet bezpośrednio na grządce. Ja wysiewam cebulę w donicach w szklarni na przełomie lutego i marca, w zależności od pogody. Wtedy w kwietniu mam młode rośliny gotowe do przesadzenia na grządki.
Alternatywą do wysiewu cebuli jest posadzenie jej dymki, czyli małych cebulek. W tym wypadku mamy jednak mniej odmian do wyboru. Kto zatem ma czas i ochotę może zaplanować sobie wysiew idealnie dobranej odmiany cebuli już pod koniec tego miesiąca.
Cebulę dymkę i czosnek jary w cieplejszych rejonach naszego kraju i przy sprzyjającej pogodzie również można sadzić pod koniec lutego. Jeżeli prognozy przewidują jeszcze dość mocne chłody, lepiej sadzenie to przeprowadzić w marcu.
Za to w ciepłych domach można w lutym wysiać na rozsadę sałatę, w różnych odmianach. W późniejszych miesiącach można ją siać także bezpośrednio na grządkach lub w donicach. Jednak wysiana o tej porze i przepikowana po 3-4 tygodniach, będzie w marcu lub kwietniu już gotowa do posadzenia w warzywniku. Sałata wysiana w lutym jest gotowa do zbioru, w zależności od pogody w kwietniu i maju. I mowa tu nie tylko o sałacie liściowej w różnych odmianach o różnych kolorach liści, ale także o sałacie masłowej i lodowej, kruchej. Na opakowaniach tej ostatniej sałaty często zobaczymy, że wskazany termin wysiewu to kwiecień, ale dotyczy to bezpośredniego siewu do gruntu. Jeżeli chcemy zrobić rozsadę, to po nasiona sałaty lodowej również można sięgnąć już teraz. To samo dotyczy sałaty rzymskiej oraz sałaty japońskiej, która doskonale czuje się w uprawie pojemnikowej i smakuje wg mojej opinii jak sałata połączona z kapustą. Warto spróbować.
Ten jeszcze zimowy miesiąc jest odpowiednim momentem, żeby wysiać paprykę, zwłaszcza odmiany miniaturowe, które nie mają tendencji do wyciągania się oraz odmiany papryki ostrej, zwłaszcza jeżeli zamierzamy ją potem uprawiać w donicach, a także papryki słodkiej, którą potem będziemy sadzić w szklarniach, tunelach lub pod osłonami. Jeżeli zamierzamy uprawiać paprykę słodką gruntową, to z jej wysiewem możemy się wstrzymać do końca lutego lub początku marca. Tak samo możemy potraktować bakłażany czyli oberżynę.
Pomidory także wysiewa się zazwyczaj w połowie marca, ale wyjątkiem mogą być tu odmiany szklarniowe, które już w kwietniu będziemy sadzić pod osłonami, je warto wysiać wcześniej, np. w lutym. O tej porze można też sięgnąć po nasiona pomidorów koktajlowych karłowych, zwłaszcza jeżeli chcemy je potem posadzić na balkonach lub tarasach. Wysiane w lutym, w maju, w czasie sadzenia będą już prawdopodobnie miały zawiązane pierwsze owoce i będziemy mogli liczyć na wcześniejsze plony.
Ciekawostką jest to, że mimo iż jarmuż zaleca się zazwyczaj wysiewać od kwietnia do czerwca, to są odmiany, które można uprawiać niemal przez cały sezon. Zatem, jeżeli ktoś lubi jarmuż i często używa go w kuchni, może posiać go już w lutym i zbierać na etapie młodych liści, młodych roślin czy później już wcześniejszych plonów.
Miesiąc ten jest też początkiem uprawy warzyw kapustnych, w tym nie tylko kapusty, ale również brokułów i kalafiorów. Zwróćmy tu uwagę na odmiany, ponieważ są odmiany wczesne i późne, które różnią się terminem wysiewu. Teraz sięgamy po te wczesne. W lutym możemy wysiać np. brokuły w odmianie Limba i kalafiory w odmianie Bora.
Podobnie sprawa wygląda z kalarepą. W lutym, w tym wypadku także sięgamy po odmiany wczesne, ponieważ są dostępne także odmiany późne, które wysiewamy dopiero w kwietniu. Praktycznie wszystkie odmiany można siać też w kwietniu bezpośrednio do gruntu, jeżeli ktoś woli wstrzymać się z uprawą tego warzywa.
Z mniej popularnych, w lutym na rozsady wysiewać można jeszcze koper włoski, kard, karczochy i szpinak nowozelandzki. To roślina, która będzie plonować latem i dawać nam liście do sałatek, gdy sałaty i szpinaku chwilowo, w czasie najbardziej upalnych miesięcy, może zabraknąć.
A wracając do lutowych wysiewów, gdy tylko ziemia w warzywnikach rozmarznie i prognozy nie będą już przewidywać silnych przymrozków, poniżej – 4 stopni Celsjusza, możemy wyjść z pierwszymi wysiewami do ogrodu, zazwyczaj ma to miejsce pod koniec miesiąca lub nieco wcześniej, jeżeli mamy możliwość uprawy warzyw pod osłonami, w tunelach foliowych, inspektach, szklarniach lub nawet pod agrowłókniną.
I pierwszymi nasionami po jakie możemy sięgnąć, są nasiona szpinaku, zwłaszcza tych odmian, które są odporne na chłody i które mogą nawet zimować w gruncie wysiane jesienią, jak np. Olbrzym Zimowy i Matador. Szpinak może być wysiewany także w późniejszym terminie, w marcu i kwietniu. Jego zbiory kończymy zazwyczaj w maju, najpóźniej na początku czerwca, bo potem ma tendencję do wybijania w pędy kwiatostanowe. Z uprawą tego warzywa na grządkach można wrócić tez po lecie i wysiewać go na poplony.
Do lutowego wysiewu wprost do gruntu nadają się też nasiona kopru, kiełkują one dość długo, bo 2-3 tygodnie, spęcznieją więc na początku w ziemi i w marcu będą już gotowe, żeby rozpocząć wzrost. Koper z powodzeniem można uprawiać też w donicach.
Tak samo jak rzodkiewki, które w ogrodzie lub na balkonie możemy siać w różnych odmianach o różnorodnych kształtach zgrubień i kolorach. Warto jednak, znowu, zwrócić uwagę na odmiany i wybrać te najwcześniejsze do wysiewu w lutym i marcu. Bo są też takie odmiany, które wolą cieplejszą aurę i które zaleca się siać w kwietniu i maju, po nie będziemy sięgać w późniejszych miesiącach.
Oprócz rzodkiewki siać można też rzodkiew, mniej popularną, ale wartą przypomnienia. A pod koniec miesiąca niektórzy sięgają już po nasiona bobu, grochu i groszku cukrowego. Ja zazwyczaj te warzywa wysiewam na grządkach w marcu, ale jeżeli dysponujemy chłodnym inspektem lub szklarnią czy tunelem, to można pokusić się o wcześniejsze przygotowanie rozsady tych warzyw. To przyspieszy zbiory o 2-3 tygodnie.
Niektórzy na przełomie lutego i marca sięgają też po nasiona pietruszki i pasternaku. Luty to także miesiąc wysiewu poziomek, nie wszystkich odmian, bo większość sieje się od kwietnia do końca lata, ale np. odmiany Rugia, która jest wczesna, plenna, niezwykle aromatyczna. O tej porze można wysiewać też truskawki.
I na koniec przypominamy, że przez cały rok, a szczególnie zimą i wczesną wiosną, można wysiewać kiełki. To witaminowe bomby, niezwykle zdrowe i bardzo smaczne, które przydadzą nam się zwłaszcza w momencie, gdy nie mamy własnych świeżych warzyw w ogrodzie i dopiero czekamy na nowalijki.
O szczegółach dotyczących wysiewu wybranych, wymienionych dzisiaj grup roślin będzie mowa w kolejnych odcinkach. Serdecznie zapraszamy do ich oglądania! Zapraszamy też do oglądania pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/