Por pikowanie – kiedy i jak najlepiej pikować?
Por pikowanie – kiedy i jak najlepiej pikować?. Jeżeli rozsada pora jest zanadto wybiegnięta, nitkowata i przewiesza się przez pojemnik, warto ją przepikować i rozpocząć hartowanie. Jak to zrobić? O tym jest mowa w dzisiejszym odcinku z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszamy!
Por wysiany na rozsady w lutym lub na początku marca i uprawiany na okiennych parapetach w cieple naszych mieszkań ma tendencję do wyciągania się do słońca. Stało się tak również z moimi siewkami, które stały się zanadto wybiegnięte i zaczęły się pokładać. Ratunkiem dla takiej rozsady jest pikowanie, czyli przesadzenie niewielkich porów w miejsce, gdzie będą miały więcej miejsca i przestrzeni do dalszego rozwoju.
W związku z tym, że nadszedł już kwiecień, kilka dni po pikowaniu, możemy przenieść te rozsady w jasne, ale chłodniejsze miejsce. Np. do szklarni lub do tunelu foliowego, o ile temperatura nie spada tam poniżej zera. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, możemy już rozpocząć hartowanie tych rozsad, czyli wystawiać je na zewnątrz, jak tylko temperatura wzrośnie powyżej 10 stopni Celsjusza.
Kto nie ma rozsady pora, a chciałby uprawiać to warzywo, może wysiać go wprost do gruntu w drugiej połowie lub pod koniec kwietnia. Natomiast kto ma rozsadę podobną do mojej musi wyjąć ją z dotychczasowego pojemnika i rozdzielić wszystkie siewki. Na szczęście por daje się rozdzielić stosunkowo łatwo. Nie jest tak kruchy i łamliwy jak np. cebula. Przed zabiegiem pikowania warto rośliny dokładnie podlać. Dobrze nawodnione są jędrne i lepiej zniosą przesadzanie. Łatwiej jest też rozplątać korzenie.
Podobnie jak przy wspomnianej już cebuli, użyję w przypadku pora większych donic o średnicy ok. 20 cm i wysokości 15 cm. W nich system korzeniowy będzie miał wystarczającą ilość miejsca do dalszego rozwoju. Tyle ile wystarczy do momentu przesadzenia pora już na grządki na miejsce stałe. Wypełniamy je np. podłożem do warzyw lub podłożem do pikowania czy też podłożem uniwersalnym i rozpoczynamy zabawę z sadzeniem delikatnych siewek. Ja akurat użyłam ziemi do pomidorów i innych warzyw, ponieważ jest ono wzbogacone o startową dawkę nawozu.
Sadzonki pora można zagłębić nieco bardziej niż rosły do tej pory. Ale nie za bardzo. Nie należy przysypywać miejsca, z którego wyrastają nowe liście, tak żeby swobodnie mogły się rozwijać i żeby nie dochodziło do żadnych deformacji.
Patyczkiem lub ołówkiem czy kredką robimy wgłębienie, w którym delikatnie umieszczamy siewkę. Korzenie sadzonek muszą być zagłębione w ziemi, sprawdzajmy czy nie podwinęły się zanadto w czasie przesadzania. Delikatnie ugniatamy ziemię wokół sadzonek i powtarzamy tę czynność z każdą kolejną roślinką, z każdej odmiany: wczesnej, średnio późnej i późnej.
Moja mama, kierując się starą szkołą pikowania pora, uczyła mnie, że należy lekko skrócić korzenie. Późniejsze poradniki już odeszły od tego sposobu. Teraz uważa się raczej, że im lepsza jest kondycja systemu korzeniowego, im mniej jest on naruszony, tym lepiej. Z kolei coraz częściej podaje się teraz informacje, że warto przyciąć część nadziemną pora, gdy ma on. ok. 15 cm, skrócić go do 10 lub nawet bardziej. Ja osobiście niczego nie skracam, ani korzonków, ani liści. Do tej pory tak prowadzona rozsada pora zawsze mi się udawała i była z niej zadowolona. Na razie więc niczego nie zmieniam. Może w przyszłości.
Por w nowej, dość dużej doniczce możemy posadzić dość gęsto. Nie potrzebują więc wiele miejsca. Gdy już się uporamy z wszystkimi siewkami, całość delikatnie podlewamy i dbamy potem o to, aby podłoże było wilgotne, ale nie zanadto mokre. Moje pory za 3-4 dni trafią do szklarni, gdzie temperatura nie spada poniżej 4 stopni Celsjusza. Do gruntu trafi najprawdopodobniej w maju.
Ciekawa jestem jak wtedy, za około miesiąc, półtora będą się prezentowały. Jeżeli również jesteście ciekawi, zapraszam do śledzenia kanału OGRÓD NA CO DZIEŃ i oglądania kolejnych filmów.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/