Uprawa warzyw – Jakie warzywa można wysiać w lipcu

Uprawa warzyw – Jakie warzywa można wysiać w lipcu. Jakie warzywa warto wysiać na początku lipca? Jakie rozsady można przygotować na poplony? 🥬 O tym jest dzisiejszy odcinek z cyklu „Ogród Warzywny”.  🥦 Zapraszamy!

Przełom czerwca i lipca to w wielu warzywnikach czas zbioru groszku i bobu. Po około trzech tygodniach od rozpoczęcia zrywania strąków tych roślin, zwolni się po nich miejsce na grządce. Co oznacza, że można je będzie wykorzystać do uprawy kolejnych warzyw. Można w tym miejscu posiać bezpośrednio do gruntu takie gatunki jak fasolka szparagowa, buraki, letnie odmiany rzodkiewek, czarną rzepę, szczaw czy inne warzywa liściowe. Można też przygotować sobie rozsadę sałaty i warzyw kapustnych i potem podrośnięte już sadzonki posadzić na wybrane dla nich miejsce.

Uprawa warzyw – Jakie warzywa można wysiać w lipcu. A z warzyw kapustnych możemy  tej porze wysiewać m.in. brokuły, w odmianie  ‚Cesar’ lub ‚Sebastian’, kalafior, może być to np. odmiana o fioletowych kwiatostanach, kalarepa, o zgrubieniach łodyg zarówno w kolorze fioletowym jak i zielonym, tak samo jak jarmuż, o niezwykle zdrowych liściach, które możemy zrywać czasami przez całą zimę i kapusta ‚Pak-Choi’, która jest gotowa do zbioru już po 5- tygodniach i którą możemy wysiewać przez cały lipiec, a nawet jeszcze w sierpniu.

Z pośród sałat, na letni wysiew nadają się m.in. odmiany liściowe, smaczne i bardzo ozdobne, takie jak ‚Lollo Bionda’, ‚Lollo Rosa’, ‚Salad Bowl’ czy ‚Red Salad Bowl’. Możemy je siać na rozsady lub bezpośrednio do gruntu, a także w donicach i potem zrywać je praktycznie na każdym etapie wzrostu, jako dopiero co wyrośnięte, młode liście, lub poczekać nieco dłużej, aż zawiążą się już dorodniejsze główki. W lipcu na poplony możemy wysiać też cykorię liściową, której zbiór przeprowadza się przed nadejściem mrozów.

Sposób przygotowania rozsady latem nie różni się generalnie od tego, jak robimy to wiosną. Potrzebujemy pojemników, mogą być to plastikowe pojemniki lub wielodoniczki, jeżeli nie chcemy potem poświęcać czasu na pikowanie lub nawet produkcyjne doniczki, które pozostały nam po innych roślinach. Ważne, żeby były one czyste i miały otwory drenażowe na dnie. Ja o tej porze wybieram nieco większe i głębsze pojemniki niż wiosną, które dłużej utrzymają wilgoć i nie będą przesychać tak szybko jak płytkie, z niewielką ilością ziemi. Wszystko dlatego, że kolejną różnicą przygotowania rozsad jest to, że nie umieszczamy ich w domu na okiennym parapecie, ani nawet w szklarni czy tunelu foliowym, w którym może być zbyt gorąco, lecz na dworze w ogrodzie, czy też na balkonie. A w takich warunkach woda odparowuje szybciej.

Sam wysiew przeprowadza się dokładnie tak samo jak zwykle. Umieszczamy nasiona na wyrównanym, wilgotnym podłożu. Dobrze jest używać podłoża do siewu i pikowania lub podłoża do warzyw, ponieważ ma ono odpowiednią strukturę, jest też wolne od patogenów chorobotwórczych. W ziemi z ogrodu mogą się one znajdować, podobnie jak szkodniki lub nasiona chwastów. Nasiona warzyw kapustnych przykrywamy cienką warstwą 2-3 milimetrową warstwą ziemi, nasiona sałaty możemy lekko przyprószyć podłożem lub nie musimy, one wykiełkują w każdych warunkach. Na koniec zraszamy wszystko delikatnym, rozproszonym strumieniem, tak żeby nie wymyć nasion i możemy nasze rozsady przykryć szybą lub kawałkiem folii. To pozwoli utrzymać wilgoć w podłożu na dłużej, ale wtedy stawiamy rozsady raczej w zacienionym miejscu. Jeżeli postawimy je razem z folią w słońcu i zapomnimy i nich w upalny dzień, to kiełkujące rośliny mogą się sparzyć.

Taką folię lub szybę ściągamy zazwyczaj już po dwóch – trzech dniach, ponieważ po taki czasie pojawiają się już zazwyczaj o tej porze pierwsze wschody. Potem nie możemy zapominać o regularnym podlewaniu. Jeżeli mamy zaplanowany kilkudniowy wakacyjny wyjazd, musimy zadbać o to, żeby nasza rozsada nie wyschła. Możemy postawić ją np. na tacy wypełnionej wodą lub wnieść na ten czas do domu. Lepiej żeby miała wtedy nieco bardziej wilgotno niż żeby zupełnie uschła.

Wysiewając kilka gatunków lub odmian, pamiętajmy o opisaniu pojemników, żeby potem nie było problemu z rozróżnieniem sadzonek. Zostawiając rosnącą rozsadę w ogrodzie, znajdźmy dla niej takie miejsce, żeby ślimaki i inne szkodniki nie miały do nich łatwego dostępu. Możemy w tym celu wykorzystać ogrodowy regał lub ogrodowy stół czy też zewnętrzny okienny parapet. Ślimaki bez skorupki potrafią w ciągu jednej nocy zjeść wszystkie, dopiero co kiełkujące rośliny i będziemy musieli rozpocząć przygotowanie rozsady roślin na jesienny zbiór od początku.

Co nie zmienia faktu, że warto zadbać o poplony w warzywniku, zwłaszcza jeżeli nie jest to warzywnik duży i cieszy nas smak każdej rośliny z własnoręcznej uprawy. Życzymy zdrowych i obfitych plonów. I zapraszamy do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.

Linki :

Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick

YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień

Instagram :  https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/