Wysiew warzyw kapustnych

Wysiew warzyw kapustnych – Do warzyw kapustnych, oprócz kapusty, zalicza się również kalafiory, brokuły, kalarepę, jarmuż i brukselkę. O nich wszystkich będzie dzisiaj mowa.

Sadzonki kalarepy wysianej w lutym trafiły już na grządkę. Zostały posadzone w towarzystwie bobu, który nieśmiało kiełkuje. Widać, że wszystkie nasiona wschodzą, będą ładnie komponowały się z zielono fioletowymi liśćmi kalarepy obok. Na tej grządce znalazło się też miejsce dla kalafiora o róży w zielonym kolorze w odmianie „Trevi”. W porównaniu z białym kalafiorem Igloory wyrósł on znacznie lepiej. Zobaczymy, jak będzie się rozwijał dalej.

Zapraszamy do sklepu 🙂 https://sklep.ogrodnacodzien.pl/

Sadzonki kalarepy i kalafiora trafiły też do dużych donic, które postawiłam między szklarnią a płotem. Panuje tu pół szklarniowy klimat, ponieważ rośliny są osłonięte z każdej strony. Potem mam zamiar posadzić tu pomidory lub paprykę. Jestem bardzo ciekawa, jak będą się tu czuły, czy będą rosły szybciej niż w gruncie? Sprawdzimy.

A w związku z tym, że część rozsad została wyniesiona ze szklarni, zwolniło się miejsce dla kolejnych. Tym razem nie będę już trzymać nowo wysianych warzyw kapustnych w domu, tylko od razu znajdą swoje miejsce na szklarniowych półkach. Tym razem zmienię też pojemniki do wysiewu, od razu nasiona trafią do wielodoniczek, żeby uniknąć późniejszego pikowania. Do każdej minidoczki trafią dwa-trzy nasiona, z których potem pozostawię tylko jedną siewkę. Wszystkie nasiona warzyw kapustnych przysypujemy cienką warstwą ziemi.

O kalarepie, kalafiorze i brokule była już mowa w naszych poprzednich odcinkach, zatem teraz tylko kilka słów o odmianach, które będę dziś wysiewać.

A będzie to m.in. kalarepa Gigant, tworzy ona stosunkowo duże zgrubienia w zielonym kolorze. Mogą być one nawet sześć razy większe niż przeciętne zgrubienia innych odmian. Ciekawa jestem, czy tak będzie rzeczywiście. Jest to odmiana dość późna. Czas, który musi minąć od momentu posadzenia do zbioru to mniej więcej 120 dni. Będzie to zatem kalarepa na późno letni zbiór.

Wcześniejszą odmianą jest kalarepa Blankyt, o fioletowej skórce na zgrubieniach, która już rośnie na moich grządkach. Jej cechą charakterystyczną jest dość długa trwałość, tzn. nie drewnieje ona tak szybko, jak inne odmiany. Wysiana w lutym powinna być gotowa do zbioru na przełomie maja i czerwca, posiana w kwietniu – w lipcu.

Kalafior Igloory wysiany w lutym nie wytworzył mi imponującej rozsady. Podejrzewam, że najpierw w domu było mu za ciepło, a po przeniesieniu do szklarni mogło mu być za zimno. Zobaczymy, jak uda się jego uprawa, jeżeli zostanie wysiany w kwietniu i od początku będzie uprawiany w szklarni. Kalafior tej odmiany tworzy śnieżnobiałe róże, nadaje się zarówno do uprawy letniej jak i jesiennej. Czas produkcji rozsady to zazwyczaj 6 tygodni.

Brokuł, który wysiałam wcześniej jeszcze nie został posadzony na grządce. Ale jego rozsada wygląda dobrze. Trafi ona do gruntu już niebawem. Odmiana Limba to odmiana wczesna, którą można wysiewać od lutego do kwietnia na letni zbiór i od maja do czerwca na jesienny zbiór. Można ją siać również bezpośrednio do gruntu, ale dopiero w maju, ponieważ nasiona do wykiełkowania potrzebują temperatury w granicach 15-18 stopni Celsjusza.

Rozsada kapusty wysianej w lutym kompletnie mi się nie udała. Pięknie skiełkowała, ale po przesadzeniu wdała mi się zgorzel siewek. Przetrwała ta jedna roślinka. Wysieję zatem kapustę wczesną jeszcze raz. A do niej dołączy kapusta czerwona w odmianie Mars.

Można ją siać bezpośrednio do gruntu, jednak ja wolę najpierw przygotować rozsadę. Tym bardziej, że do wykiełkowania jej nasiona potrzebują temperatury 16-18 stopni Celsjusza. Odmiana ta tworzy główki w czerwono fioletowym kolorze. Jeżeli wszystko się uda, zbiór tej kapusty będzie możliwy od końca lata do października.

W kwietniu na rozsadę wysiewa się też brukselkę. Ma ona dość długi okres wegetacji, bo jest to mniej więcej 160 dni. To jej zaleta, ponieważ przy łagodnej zimie, warzywo to możemy zbierać nawet do stycznia. Po lekkim przymrozku, niewielkie główki kapusty brukselskiej nabierają słodyczy, a zmniejsza się ich gorzki posmak. Możliwy jest też wysiew brukselki wprost do gruntu w drugiej połowie maja, jednak zwykle uprawia się ją z rozsady.

Do roślin kapustnych, po których nasiona sięgamy dość późno, zalicza się także jarmuż, zwany też kapustą liściową. Jest to jedna z najstarszych form użytkowej kapusty uprawnej, jaką znamy. Morfologicznie jarmuż jest najbardziej zbliżony do kapusty dzikiej, może dlatego też jest taki zdrowy. Nasiona na rozsadę wysiewa się najczęściej w maju, ja zrobię to przy okazji nieco wcześniej. Sadzi się ją do gruntu zazwyczaj na początku lipca. A liście można zbierać od jesieni, czasami przez całą zimę. Nigdy wcześniej nie uprawiałam jarmużu. Czas to zmienić.

Na koniec całość dokładnie zwilżamy, np. za pomocą opryskiwacza, delikatnym strumieniem, który nie wymyje nasion. Wszystkie obsiane wielodoniczki przykryję też folią, która pomoże utrzymać wilgotność podła, a następnie trafią one na półkę w szklarni. Po 5-10 dniach powinny pojawić się pierwsze wschody.