Planowanie warzywnika – jak zaplanować warzywniak?
Planowanie warzywnika – jak zaplanować warzywniak? Czas rozpocząć nowy sezon warzywny! ??? Najlepiej od zaplanowania tegorocznych wysiewów, nasadzeń i upraw. O czym należy pamiętać podczas planowania warzywnika? To temat dzisiejszego odcinka z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszam!
W styczniu niewiele jest pracy w ogrodzie, a tym bardziej w warzywniku. Ten czas jednak warto wykorzystać na dokładne zaplanowanie tego co będziemy siać i sadzić. To oszczędzi nam późniejszych błędów i niepowodzeń. Zastanówmy się jak zaplanować tegoroczny warzywnik.
Nie da się podać jednej zasady co do tego jaki obszar przeznaczyć pod uprawę warzyw, ile tych warzyw wysiać i jakie to mają być warzywa. Wszystko zależy od upodobań członków naszej rodziny oraz tradycji kulinarnych, przykładowo wegetarianie z pewnością chętnie założą większy warzywnik.
Niektórzy ogrodnicy rezygnują z uprawy łatwo dostępnych i tanich warzyw, na rzecz takich, które w sklepach występują rzadko lub są drogie. Wśród dostępnych nasion warzyw można znaleźć szereg wyjątkowych gatunków i odmian roślin warzywnych, które będą prawdziwym rarytasem na talerzu.
Inni ogrodnicy, którzy nie mają wiele czasu a zajmowanie się warzywnikiem chętniej sięga po rośliny łatwe w uprawie, które niekiedy wystarczy wysiać i po jakimś czasie zebrać bez specjalnej pielęgnacji w trakcie sezonu.
Zastanówmy się, do której grupy należymy i wybierzmy nasiona, które wysiejemy w tym roku. Poszukajmy informacji o wybranych roślinach. Zwróćmy uwagę na ich przeznaczenie, długość okresu wegetacji i odporność na choroby. Poszerzajmy swoją wiedzę ogrodniczą, poznając gatunki warzyw, których dotąd nie uprawialiśmy.
Sprawdźmy też, czy mamy jakieś nasiona z poprzedniego sezonu, czy musimy wybrać się na zakupy. Jeżeli znaleźliśmy nasiona z lat ubiegłych, warto przed siewem przeprowadzić próbę kiełkowania. Jeżeli planujemy uprawę roślin z wcześniejszej rozsady, sprawdźmy także czy dysponujemy wystarczającą ilością pojemników lub wielodoniczek do wysiewu i pikowania. Przyda się także podłoże do wysiewu o odpowiedniej strukturze, wolne od patogenów chorobotwórczych i szkodników.
Gdy już dokonamy wyboru tego, co będziemy uprawiać, należałoby zaplanować rozmieszczenie poszczególnych upraw. W pierwszej kolejności warto wybrać się na spacer i przypomnieć sobie, co w poprzednim sezonie rosło na naszych grządkach i co teraz się na nich zmieści.
Następnie można sobie wszystko rozrysować i uwzględnić dostępną powierzchnię w planach wysiewów. Zwróćmy też uwagę na bardzo ważne aspekty, jakim są: przedplony, plony główne i poplony, zmianowanie oraz uprawa współrzędna.
Dokładniej tymi zagadnieniami zajmiemy się w kolejnych odcinkach z cyklu „Ogród Warzywny”, na które już teraz serdecznie zapraszam. Tymczasem dziś krótko, żeby jedynie zakreślić tematy, które zgłębimy potem.
Podział upraw na przedplony, plony główne i poplony pozwala wykorzystać jedną grządkę 2 lub 3 razy w trakcie sezonu. Bo należy pamiętać, że oprócz warzyw o długim czasie wegetacji jak np. pomidory, seler czy marchew, możemy sadzić lub wysiewać warzywa, które dojrzewają szybko i na dodatek preferują chłodniejszą temperaturę i krótszy dzień, są to np. rzodkiewki, sałata czy szpinak i mogą one poprzedzać plon główny lub być uprawiane po nim. Warto też zaplanować najwcześniejsze uprawy pod osłonami, aby jeszcze efektywniej wykorzystać powierzchnię, którą mamy w ogrodzie.
Przez zmianowanie roślin w warzywnikach rozumie się zastąpienie jednego gatunku na wybranej grządce innym w kolejnym sezonie. Chodzi o to, żeby nie były uprawiane rok rocznie w tym samym miejscu. Wiele patogenów chorobotwórczych i szkodników specjalizuje się w atakowaniu konkretnych grup roślin. Zimując w glebie z pewnością zaatakują więc nasze uprawy, jeżeli wysiejemy je jeszcze raz, tam gdzie występują. Dlatego radzi się, aby robić 2-, 3-, a czasami nawet 4- letnio przerwy, przenosząc uprawy w inne miejsce. Podczas zmianowania należy także wziąć pod uwagę przedsiewne nawożenie, zwłaszcza świeżym obornikiem, ponieważ nie wszystkie warzywa mogą być uprawiane bezpośrednio po jego jesiennym użyciu. Przykładowo, świetnie na takiej świeżo nawiezionej grządce będą się czuły ogórki, dynie, kalafior czy czerwona kapusta, podczas gdy marchew, cebula, por, groch czy fasola lepiej będą się czuły w glebie drugi lub trzeci rok po oborniku.
Generalnie w czasie planowania warto zastanowić się chwilę nad nawożeniem naszego warzywnika. Wybrać nawozy, których użyjemy do nawożenia przedsiewnego i pogłównego. Już teraz można zaopatrzyć się w to, co nam będzie potrzebne.
Uprawa współrzędna odgrywa szczególną rolę w ogrodach ekologicznych i polega na obsadzeniu jednej grządki dwoma, trzema, a czasami nawet większą ilością gatunków roślin. Są bowiem rośliny, które rosnąc obok siebie, w bezpośrednim sąsiedztwie oddziaływają na siebie pozytywnie, chroniąc się np. nawzajem przed występowaniem szkodników. Najbardziej znana para w uprawie współrzędnej to chyba marchew-cebula. Ale takich przykładów jest znacznie więcej.
Dodatkowo przydatny może się okazać także tzw. kalendarz wysiewów. Zapiszmy sobie, kiedy należy i kiedy chcemy wysiać poszczególne gatunki i odmiany wybranych warzyw, zarówno bezpośrednio do gruntu, jak również na rozsady.
W planach nie zapominajmy też o ziołach. Zebrany latem surowiec będzie służył zdrowiu całej rodziny przez cały rok, ponadto rośliny przyprawowe ubogacą naszą kuchnię.
Z nowym rokiem możemy już po mały rozpoczynać nowy sezon warzywny. Już teraz życzę pięknych zdrowych i smacznych plonów. I zapraszam do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
YouTube : www.youtube.com/c/ogródnacodzień
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/